Social

Numărul bolnavilor de TBC în scădere, în Teleorman

Programul Naţional de prevenire şi control al tuberculozei derulat la nivelul judeţului Teleorman are ca scop reducerea prevalenţei şi mortalităţii TBC în judeţ, Teleormanul fiind în continuare un judeţ în care incidenţa acestei boli este foarte mare. Prin implementarea, coordonarea şi monitorizarea atentă a bolii la nivelul judeţului s-a redus numărul îmbolnăvirilor, însă rămâne totuşi o incidenţă mare a acestei boli.

Potrivit datelor furnizate în conferinţa de presă în care DSP şi-a prezentat raportul de activitate, numărul bolnavilor de tuberculoză a scăzut de la an la an, şi chiar dacă faţă de 2010 numărul îmbolnăvirilor a scăzut destul de mult, situaţia în Teleorman nu este tocmai grozavă, ţinând cont că la sfârşitul anului trecut erau înregistrate 343 cazuri de tuberculoză, cazuri noi şi cazuri vechi.

Din cei 343 de bolnavi, 6 au fost pacienţi cu multidrog rezistenţă la tuberculoză, cu unul mai puţini ca în 2013. În ceea ce priveşte mortalitatea din cauza acestei boli, în 2014 au decedat mai puţini teleormăneni de TBC comparativ cu 2013, adică 47 de persoane au murit din cauza acestei boli în 2014, 36 în mediul rural şi 11 în urban, faţă de 50 de decese câte s-au înregistrat în 2013. Cu toate acestea, comparativ cu anii precedenţi, respectiv 2010, 2011, 2012, numărul deceselor din cauza TBC este mai mare.

Obiectivele principale ale derulării programului vizează reducerea prevalenţei şi a mortalităţii TBC, menţinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TB pulmonară pozitivă la microscopie, tratamentul bolnavilor cu tuberculoză şi menţinerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TB pulmonară, a spus directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, care a precizat că şi anul acesta se pune mare accent pe derularea acestui program.

TBC-ul este unul dintre puţinele domenii medicale în care bolnavii beneficiază de tratament absolut gratuit, dar depistarea bolii se face uneori foarte târziu. Tuberculoza nu doare, dar scăderea bruscă în greutate, cu 10-15 kilograme, lipsa poftei de mâncare, starea permanentă de oboseală, transpiraţia excesivă şi tusea pe o perioadă mai lungă de trei zile sunt semne clare de boală. Orice persoană cu asemenea simptome ar trebui să facă o radiografie pulmonară, un BK cum spun medicii. Pentru aceasta, nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist. Un bolnav de TBC poate îmbolnăvi şi alte persoane din jur. Aflat sub tratament, care se întinde pe o perioadă de şase luni, acesta devine necontagios. Dacă tratamentul este întrerupt o perioadă mai lungă, atunci, toată medicaţia administrată anterior este inutilă, iar schema de medicaţie trebuie luată de la capăt. Plus de asta, întreruperea frecventă a tratamentului duce la aşa numiţii pacienţi TB-MDR, adică dezvoltă tuberculoză multidrog rezistentă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.