În prima jumătate a anului 2015, mai mulţi teleormăneni au depus la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) dosare pentru a beneficia de pensie de urmaş. Comparativ cu prima jumătate a anului 2014, numărul celor care beneficiază în prezent de acest tip de sprijin financiar este în uşoară scădere.
În conformitate cu Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, în cazul în care susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Potrivit directorului executiv al CJP Teleorman, Emilian Bomboe, numărul total de pensii de urmaş aflate în evidenţele Casei de Pensii la finele lunii iunie 2015 era de 11.943 beneficiari, comparativ cu perioada similară a anului trecut când numărul beneficiarilor de pensie de urmaş era de 12.108 beneficiari.
Drepturile soţului supravieţuitor
Banii pe care îi primesc urmaşii de la stat se calculează în funcţie de vârstă, de anii de căsnicie sau de existenţa unui grad de handicap, iar soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea pensiei de urmaş poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Astfel, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin zece ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5 la sută pentru fiecare lună, respectiv 6,0 la sută pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an. Legislaţia mai prevede că are drept la pensie de urmaş, indiferent de vârsta şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35 la sută din câştigul salarial mediu brut, stabilit prin Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul respectiv.
În cazul copiilor, aceştia au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, respectiv până la vârsta de maximum 26 de ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ, până la absolvirea acestora. (C.P.)