Social

Numărul autorizaţiilor de construcţie emise de Primăria Alexandria a scăzut cu 20%

dragusinCarmen Dumitrescu

În general, numărul autorizaţiilor de construire emise pe parcursul unui an poate constitui un indiciu solid al gradului de bunăstare al populaţiei dintr-o anumită comunitate. În acest sens, primarul Victor Drăguşin urmăreşte anual evoluţia cifrelor menţionate, pentru a înţelege dacă nivelul de trai al alexăndrenilor stagnează, creşte sau scade, fiind cât se poate de clar faptul că dezvoltarea economică a municipiului este principala prioritate a edilului alexăndrean.

Astfel, în ceea ce priveşte construcţiile de locuinţe, ritmul se menţine aproape constant de la un an la altul, astfel că în comparaţie cu anul 2009, când municipalitatea emitea 49 de astfel de autorizaţii, în 2012 numărul acestora era egal. În ceea ce priveşte construcţia de noi anexe gospodăreşti, aici s-a putut constata o scădere importantă a numărului de autorizaţii emise în 2009 faţă de 2012, fiind vorba despre 22 de autorizaţii în 2009 şi 9 autorizaţii în 2012. Un fenomen îngrijorător, constatat de către edilul alexăndrean este acela că firmele au cerut cu mult mai puţine autorizaţii de construire, numărul solicitărilor fiind redus la jumătate în 2012 faţă de 2009.

Astfel, dacă în 2009, firmele din municipiu solicitaseră 41 de autorizaţii de construire, în anul 2012 numărul acestora ajunsese la 21. În general, se emit în jur de 80 de autorizaţii de construire anual, însă s-a putut constata că anul acesta numărul respectivelor documente a scăzut cu 20%, acesta fiind un indiciu cât se poate de clar că situaţia economică a alexăndrenilor nu a fost, în 2012, una foarte fericită şi sunt destule indicii că ea nu se va îmbunătăţi considerabil nici în viitorul foarte apropiat.

Mai mult, primarul Victor Drăguşin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea nivelului de trai al alexăndrenilor, în ciuda faptului că salariile bugetarilor au fost reîntregite şi a faptului că tot mai mulţi alexăndreni beneficiază de sprijin de la stat: “Deşi salariile au fost reîntregite, deşi mijloacele de sprijin oferite de stat nu au scăzut, ci sunt în creştere, în ciuda faptului că valorile impozitelor care alimentează bugetul local e constant, deci nu se poate discuta despre disponibilizări masive, cantitatea de gunoi de care alexăndrenii se debarasează zilnic este într-o continuă scădere. Ceea ce înseamnă o scădere a consumului. Situaţia rămâne paradoxală, în condiţiile în care consumul scade, dar veniturile nu scad. Intenţionez, de aceea, să iniţiez chiar o cercetare sociologică, pentru a vedea care sunt cauzele apariţiei unei asemenea situaţii paradoxale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.