Politic

Nu tigăi, ca la Prahova, dar ceva să-i placă şi electoratului teleormănean

Deja celebrele tigăi pe care se presupune că le-ar fi oferit deputatul PSD Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut repun pe tapet o problemă veche, întâlnită în toate campaniile electorale, respectiv cea a „pomenilor electorale”.

Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Camera decizională, prevede ca fiecare formaţiune politică şi candidat independent înscris în cursa electorală să primească înapoi de la bugetul de stat suma cheltuită în campanie, în termen de 90 de zile de la anunţarea rezultatelor, şi doar dacă se atinge un prag de 3% din voturile exprimate. În acest sens, cheltuielile din campaniile electorale vor fi îndreptate către publicitatea electorală la televiziune, radio, presa scrisă, mediu online, sondaje, pliante şi broşuri.

De asemenea, va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale, ca de exemplu pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleţi etc, precum şi a petrecerilor câmpeneşti cu mici şi bere, astfel că problema „pomenilor electorale” ar trebui să fie rezolvată.

La nivel declarativ, actul normativ este văzut de primarii teleormăneni, primii care vor da piept cu noua lege la alegerile locale din 2016, ca fiind unul menit să clarifice modul de desfăşurare a campaniilor electorale.

La o privire mai atentă însă, având în vedere că, în campaniile electorale trecute, pentru promovarea partidelor politice şi a reprezentanţilor acestora au fost folosite mai degrabă atenţiile decât programele politice, este foarte interesant cum va fi făcută trecerea în rândul electorilor, aceştia fiind obişnuiţi de oamenii politici să primească diferite produse în timpul campaniilor electorale, cele mai întâlnite fiind uleiul, făina, găleata de plastic, tricoul, sapca, bricheta şi pixul. Că, la o adică, program politic, program politic, dar nu prea ţine de foame. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.