Reţeta electronică a intrat în uz încă de anul trecut, însă a funcţionat în paralel cu cea clasică până la finele lui 2012, moment în care cea clasică a fost retrasă din uz, luându-i locul cea electronică. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, în circulaţie nu mai este permisă decât reţeta electronică. O altă noutate esteb cardul de sănătate, în privinţa acestuia situaţia nefiind deloc clară pentru medici, singura certitudine fiind obligativitatea.
Cardul de sănătate nu a fost încă implementat, însă deja stârneşte controverse. Dacă medicii de familie spun că asta ar însemna şi mai multă muncă din partea lor, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România se opun categoric introducerii cardului de sănătate în forma în care a fost propus. Cardul ar urma să conţină atât date de identificare a pacientului, cât şi istoricul său medical. Nu s-a stabilit încă cine va introduce datele pe card şi nici cine va putea accesa acele informaţii, însă ar trebui să fie folosit din ianuarie 2013.
Autorităţile sanitare spun că au conceput cardul de sănătate pentru ca pacientul să nu mai fie plimbat între medici şi spitale, cadrele medicale putând astfel să-i acceseze dosarul medical electronic printr-un simplu click. În ciuda numeroaselor dezbateri, autorităţile sanitare şi medicii nu s-au pus de acord în ceea ce priveşte acest card, asta pentru că acest card trebuie să conţină consultaţiile pe care pacientul le-a făcut de-a lungul timpului şi medicaţia pe care a luat-o, iar informaţiile ar putea fi vizibile în cadrul cabinetelor medicilor care au cititoare de carduri, însă totul trebuie făcut cu acordul pacientului, fiind vorba de informaţii personale, care nu pot fi vizualizate de oricine, ci numai de către specialist. Altfel spus, pentru a fi implementat în siguranţă, trebuie constituit într-un circuit închis în ceea ce priveşte informaţiile de pe card, accesul trebuie restricţionat, deoarece informaţiile care ar urma să fie introduse pe card nu sunt de interes public. În acelaşi timp, medicii de familie spun că nu sunt de acord să se ocupe ei de inscripţionarea şi eliberarea cardurilor de sănătate, dând vina pe faptul că au deja prea multe lucruri de făcut, iar birocraţia îi împiedică să consulte pacienţii, aşa cum ar fi normal.
Fie că sunt sau nu de acord şi indiferent că nu se ştie exact cum va funcţiona, conform unui comunicat al CNAS din luna decembrie, cardul de sănătate devine obligatoriu de la începutul acestui an pentru toţi cetăţenii cu vârste peste 18 ani. Cardul va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele şi codul unic de asigurat, diferit de CNP, şi alte informaţii medicale. Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card datele medicale, precum şi numele unor persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, calitatea de donator de organe, boli cronice, informaţii care pot veni în ajutorul medicului care acordă asistenţa medicală, încercându-se astfel evitarea administrării unor medicamente incompatibile cu profilul medical al pacientului. Cardul va fi distribuit în prima parte a anului 2013. Totodată, din prima zi a lui 2013 a devenit obligatorie reţeta electronică. Reţetele obişnuite, care au data de prescriere după 31 decembrie 2012 nu vor mai fi validate, iar toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze noilor cerinţe tehnice, utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor fiind interzisă. Farmaciile vor fi obligate să elibereze medicaţia de pe orice variantă a prescripţiei electronice. (C.P.)