Economie

Nou val de scumpiri la început de an / 50 lei, preț posibil pentru un pachet de țigări, spun cei din industria tutunului

Teleormănenii se simt tot mai copleșiți de valul de scumpiri evidente în cele mai multe dintre magazine. Creșterea taxei TVA pentru băuturile răcoritoare și pentru berea fără alcool se face simțită printre rafturile supermarketurilor. Aceștia vor plăti mai mult și pentru țigări, fapt datorat creșterii accizelor, dar și pentru asigurările de tip RCA.

În ceea ce privește băuturile carbogazoase ce ce conțin zahăr, taxa pe valoarea adăugată s-a majorat de la 9% la valoarea de 19%. Această creștere este valabilă și în cazul berii fără alcool. În viitorul apropiat se speculează și o creștere considerabilă la prețul pachetului de țigări, odată cu implementarea noii directive europene care are ca scop dublarea accizei la produsele din tutun.

Gilda Lazăr, director JTI România a declarat la conferința “Ce se schimbă în fiscalitate începând cu anul 2023” referitor la acest subiect: “Proiectul noii Directive de taxare a produselor din tutun, prin care Comisia Europeană propune dublarea accizei la țigarete, obținut «pe surse» de Financial Times și detaliat într-un articol recent, a fost cel mai probabil o încercare de a testa piețele, lucru demonstrat și de amânarea prezentării oficiale a documentului. Dacă proiectul ar fi aprobat așa cum a apărut în FT, nu doar industria de profil ar avea de suferit, ci și statele membre din centrul și estul Europei. Potrivit documentului menționat, accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete. Ceea ce înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet. Cu alte cuvinte, Bruxelles vrea prețuri ca în vest cu salariile din est”. La cursul actual, aceste creșteri de preț s-ar traduce într-un cost de aproximativ 50 de lei pentru un pachet de țigări, față de 22-25 de lei, prețul actual, viciile fiind taxate scump.

Și o masă la restaurant îi va face pe teleormăneni să scoată mai mulți bani din buzunar la început de an, fapt datorat creșterii TVA la 9%, de la 5%, cât a fost în perioada pandemiei. Același lucru este valabil și pentru serviciile hoteliere.

De asemenea, a dispărut și compensarea de 50 de bani la carburanți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.