Eliberarea adeverinţei care atestă calitatea de asigurat sau eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, îi vor costa mai mult pe pensionarii teleormăneni. Noile traife au fost publicate în Monitorul Oficial.
La începutul acestei luni au fost aprobate noile tarife care se percep de către Casa de Pensii la efectuarea unor operaţiuni care nu sunt legate de stabilirea şi de plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale din sistemul public de pensii.
“Conform prevederilor deciziei Nr. 1 din 2014 a preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru eliberarea anumitor adeverinţe şi a anumitor certificate se prevede taxa unor tarife”, a spus directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Teleorman, Emilian Bomboe în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru operaţiunile solicitate, pensionarii vor scoate din buzunar sume cuprinse între 15 şi 17 lei.
“Orice asigurat care solicită eliberarea certificatului privind stagiu de cotizarea pe sistemul public de pensii, va plăti 15 lei. Asiguraţii care solicită eliberarea unei adeverinţe care să ateste calitatea, venitul asigurat, sau stagiul de cotizare realizat, vor plăti tot 15 lei, însă doar cu a doua solicitare făcută într-un an. De asemenea, executorii judecătoreşti care solicită adeverinţe cu informaţii privitoare la executarea silită, vor achita o taxă de 17 lei”, a completat Emilian Bomboe. De menţionat că documentele solicitate vor fi eliberate doar după ce solicitantul va face dovada achitării taxei cuvenite.
Totodată, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă directorul CJP Teleorman a spus că, prin aceeaşi decizie a CNPP nr.1/2014, se stabileşte că pentru reţinerile din pensii efectuate de către casele teritoriale de pensii, în calitate de terţ poprit, se percepe un comision de 3% aplicat asupra sumei lunare ce face obiectul reţinerii. “Comisionul se percepe şi se încasează de la pensionar, prin reţinere din pensie”, se arată în decizia CNPP nr.1/2014. În această situaţie sunt peste 5.000 de pensionari din judeţ, pensionari cu poprire pe pensii, mare parte din cauza unor credite bancare sau la instituţii financiare nebancare de la care au luat cu împrumut anumite sume de bani şi pe care nu le mai pot achita. (C.P.)