Economie

Noi scutiri în domeniul fiscal / Angajații din sectorul agricol și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe veniturile din salarii

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Teleorman informează contribuabilii despre faptul că a fost introdusă o nouă scutire de la plata impozitului pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, respectiv, scutirea de la plata impozitului pentru aceste venituri, obținute de angajații din sectorul agricol și din industria alimentară. Scutirea se va aplica în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028.

Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute de angajații din sectorul agricol și din industria alimentară se va aplica conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului finanțelor.

Pentru a se putea aplica scutirea angajatorii trebuie să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri din activități din sectorul agricol și/sau din industria alimentară.

O altă condiție este ca salariul lunar, corespunzător unui program de lucru normal de 8 ore / zi, să fie situat între 3.000 lei și 30.000 lei.

Angajații din sectorul agricol și din industria alimentară, în condițiile de mai sus, vor beneficia și de următoarele facilități: – reducerea cotei de contribuție de asigurări sociale (CAS) cu 3,75 puncte procentuale; – exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), persoanele fiind asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară vor beneficia și de o cotă redusă de contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM), la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale consituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare.

În anul 2022, această cotă este de 0,27%, echivalentul a 12% (din 2,25% cota standard CAM) ce reprezintă cota care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, stabilită conform Legii nr. 317/2021 – Legea bugetului de stat pe anul 2022.

Prin derogare de la prevederile Codului muncii, până la sfârşitul anului 2028, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.

Legea intră în vigoare la 3 zile de la data publicării şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.