Economie

Noi reguli privind plăţile directe complementare în zootehnie

Plata naţională complementară directă (CNDP) pentru sectorul bovine va fi acordată în acest după noi reguli. Sprijinul va fi acordat doar exploataţiilor care la 1 ianuarie 2013 aveau cel puţin trei bovine de lapte sau de carne adulte, pentru toate animalele din exploataţie cu vârsta de cel puţin 7 luni. În plus, exploataţiile care fac dovada realizării unei cote de lapte, pentru vânzări directe sau livrare, de cel puţin 3 tone în anul de cotă 2012/2013, vor primi o plată suplimentară pentru fiecare tonă de lapte.

Potrivit unui comunicat al MADR, miercuri, 21 august 2013, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire cu crescătorii de bovine în vederea stabilirii modului de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la specia bovine.

În urma dezbaterilor, s-au stabilit că în cadrul CNDP, crescătorii de bovine pot accesa următoarele scheme: schemă decuplată de producţie în sectorul lapte şi schemă decuplată de producţie în sectorul carne.

În cadrul schemei decuplate de producţie în sectorul carne, se acordă prime crescătorilor care deţin minim 3 bovine adulte şi tineret aferent bovin mascul sau femel cu vârsta de minim 7 luni, existente în exploataţie la data de referinţă de 31 ianuarie 2013, iar în cadrul schemei decuplate de producţie în sectorul lapte, se acordă prime crescătorilor ale căror livrări sau vânzări directe de lapte din anul de cotă 2012 – 2013 au fost de minim 3 tone lapte.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a stabilit că exploataţiile de bovine trebuie să fie înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă sau la data solicitării primei, în funcţie de schema accesată; animalele din exploataţiile eligibile pentru cele două scheme, care sunt prezente în exploataţie la data depunerii cererilor, trebuie să fie cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor.

De asemenea, crescătorii de animale care menţin voluntar în exploataţie minim 20 capete vaci  sunt obligaţi ca, în termen de 3 luni de la data limită de depunere a cererilor, să înscrie întreg efectivul de vaci în Registrul genealogic al rasei şi solicitanţii CNDP trebuie să facă dovada că sunt crescători de bovine printr-o adeverinţă eliberată de către o asociaţie a crescătorilor de bovine, legal constituită, cu reprezentativitate naţională. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.