Economie

Noi reguli pentru taximetriştii din Alexandria

taxiCarmen Dumitrescu

În anul 2008, la nivelul municipiului Alexandria se aproba, pentru prima oară în Consiliul local, regulamentul de organizare şi executare a serviciului de transport în regim de taxi. De-a lungul timpului, activitatea de taximetrie la nivelul reşedinţei de judeţ a ridicat variate probleme, unele dintre ele generând dezbateri publice extrem de aprinse.

Aşadar, reevaluarea activităţii de taximetrie s-a realizat constant, motiv pentru care a fost justificată intervenţia Consiliului local din data de 25 martie, când s-a aprobat modificarea Hotărârii de Consiliu Local din 2 octombrie 2008 privind Regulamentul de organizare şi executare a serviciului de transport în regim de taxi pe raza municipiului Alexandria. Potrivit noii hotărâri, autorizaţiile de taxi se atribuie pentru o perioadă de 5 ani, cu viza anuală pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza emiterii ei, cu condiţia ca autovehiculul respectiv să nu depăşească 5 ani de la data fabricaţiei şi să aibă culoarea galben integral.

În ceea ce priveşte transportul de bunuri sau mărfuri în regim de taxi, autorizaţia se atribuie exclusiv în condiţiile în care autovehiculul respectiv să nu fi depăşit 5 ani de la data fabricaţiei.

La momentul vizării anuale a autorizaţiei, inspectorii din cadrul Autorităţii de Autorizare vor verifica autovehiculul pentru care s-a eliberat autorizaţia de taxi şi pentru care se soclicită viza anuală şi se va încheia un proces verbal de verificare însoţit de fotografii ale autovehicului. Pe autovehicul este obligatorie afişarea siglei dispeceratului de taxi care cuprinde denumirea dispeceratului şi numărul de apel telefonic al acestuia.

În ceea ce priveşte dispecerizarea, hotărârea luată de consilierii locali pe 25 martie prevede că aceasta poate fi asigurată de persoane juridice autorizate care pot fi transportatori autorizaţi care execută transport în regim de taxi sau operatori economici care nu au în obiectul de activitate transportul de taxi. Autorizarea activităţii de dispecerat se realizează tot de către Autoritatea de Autorizare. O noutate este aceea că un transportator autorizat căruia i s-a atribuit în gestiune executarea unui serviciu de transport persoane în regim de taxi, dacă nu îşi autorizează propria activitate de dispecerat, este obligat să apeleze la serviciile unui dispecer de taxi autorizat pe baze contractuale.

Dispeceratele autorizate sunt obligate să se prezinte până pe data de 5 a fiecărei luni la Autoritatea de Autorizare cu situaţia transportatorilor autorizaţi pentru care au încheiat contract de dispecerizare şi au achitat taxa lunară. În cazul în care această situaţie nu este adusă la cunoştinţa Autorităţii de Autorizare, aceasta din urmă va putea sancţiona dispeceratul de taxi cu amendă de 1.000 de lei. Tot în hotărârea de Consiliu local este precizat şi faptul că dispeceratele de taxi au obligaţia asigurării continuităţii serviciului de disperat pe tot parcursul celor 24 de ore ale zilei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.