Social

Noi reglementări privind modul de acordare a concediilor medicale/ Maxim 4 zile acordate de medicul de familie, într-o primă etapă

Din data de 1 august, medicul de familie acordă, în primă etapă, maxim 4 zile de concediu medical, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda, tot în prima etapă, maxim 15 zile, transmit reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Teleorman despre noile reglementări adoptate prin Ordinul nr. 1.398/729/2021 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

“Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia”, transmit reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Teleorman. Astfel, medicul de familie trebuie să încadreze cele 4 zile în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, pe când, medicul specialist are încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an.

“În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate”, precizează sursa citată. Astfel, acest nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite constă în evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Mai mult, în cazul în care starea sănătății persoanei asigurate nu permite reluarea activității după expirarea concediului medical, medicul de familie poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeași afecțiune, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii, potrivit Ordinului menționat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.