Social

Noi reglementări în asistența socială / Sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale, proiect al cărui parcurs legislativ a început pe 7 septembrie 2023 când a fost prezentat în primă lectură în ședința de Guvern.

Noile reglementări stabilesc limitele în care se desfășoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor și întăresc asistența socială la nivelul comunităților mici, transmite Ministerul Muncii.

Astfel, se modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul “finanțarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai ușor de urmărit. Se consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației.

Niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali.

Va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Pentru prima dată, se introduc sancțiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licență. Amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.