Miercuri, 05.06.2013, conferinţa de presă a sindicaliştilor de la Combinatul Chimic Donau Chem din Turnu Măgurele a fost proba atât a unei neputinţe sindicale, cât şi a umilinţei clasei proletare din aşa zisa societate a economiei de piaţă româneşti, precum şi dovada indiferenţei Guvernului României faţă de români. Gabriel Dimancea, preşedintele sindicatului Turnu Chim, Ion Ilie, preşedintele Filialei Cartel Alfa Teleorman, Severu Barbu, vicepreşedinte al sindicatului Turnu Chim, şi Nicu Lazăr, membru în biroul executiv, au anunţat că joi şi vineri, 6-7 iunie a.c., vor ţine un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului Teleorman, iar săptămâna viitoare, tot joi şi vineri, vor manifesta în faţa Guvernului României.
Nemulţumirile sindicaliştilor de la Combinatul chimic din Turnu Măgurele sunt datorate faptului că prin Hotărârea de Guvern 22/22 ianuarie 2013, preţul de achiziţie al gazelor naturale, materie primă a combinatului chimic, din producţia internă pentru consumatorii industriali se va majora, în perioada ianuarie 2013- octombrie 2014 cu un procent de 160% faţă de preţul existent la 01.01.2013 după un calendar al scumpirilor care prevede creşteri trimestriale între 7 şi 25% pentru gazele naturale. În urma reducerii producţiei de îngrăşăminte vor fi afectate combinatele chimice din Bacău, Piatra Neamţ şi Făgăraş, ai căror muncitori au primit deja notificare privind disponibilizarea colectivă începând cu data de 31.05 2013, iar începând de la 01 iulie 2013, de când se va aplica o majorare de 15% a preţului gazului metan, vor fi concedieri colective şi la combinatele din Slobozia, Turnu Măgurele şi Victoria. Este vorba de concedierea a aproximativ 6.000 de salariaţi din industria chimică producătoare de îngrăşăminte. La Turnu Măgurele, care are 1004 angajaţi, vor mai rămâne doar aproximativ 150 se salariaţi, care se vor ocupa de conservarea şi paza combinatului. Salariaţii combinatului din Turnu Măgurele care vor picheta Instituţia Prefectului solicită o amânare de un an a măsurilor drastice de concediere în masă: „Amânarea cu un an de zile, până pe data de 30.04.2014, a Calendarului de creştere graduală a preţului la gazele naturale din producţia internă”, atâta timp cât Fondul Monetar Internaţional a dat un răspuns de refuz categoric. Sindicaliştii mai susţin că în memorandumul cu privire la Calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale se prevedea că termenul de aplicare a Calendarului se poate prelungi până pe 31 decembrie 2015. Sindicaliştii solicită „Păstrarea locurilor de muncă în industria chimică a îngrăşămintelor – industrie procesatoare a gazelor naturale, printr-o politică reală de sprijinire a industriei româneşti, atât cât a mai rămas din ea”.
Gabriel Dimancea a mai spus că se intenţionează o sufocare a industriei româneşti şi chiar o scoatere a petrochimiei româneşti de pe pieţele europene, o nouă subordonare a României către Uniunea Europeană.
Mai mult decât atât, Gabriel Dimancea a mai spus că pentru Guvernul României nu este o prioritate asigurarea gazelor către industrie, ci ordinea priorităţilor Cabinetului Ponta ar fi: cosumatorii casnici, apoi producătorii de energie termică şi electrică, urmaţi de producătorii de tehnologii specifice, înmagazinarea în depozite subterane, restul mergând la export în ţările Uniunii Europene, din lista priorităţilor Guvernului nefăcând parte industria petrochimică a îngrăşămintelor.
Sindicaliştii nu sunt însă convinşi că demersurile lor vor da roade, dar încearcă să găsească totuşi bunăvoinţa guvernanţilor.