Economie

Noi modalități de sprijin pentru fermierii din sectorul zootehnic

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții fondurilor de garantare și ai CEC Bank, pentru a veni în sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID, ale evoluției pestei porcine africane, ale creșterii prețurilor la utilități (energie, gaze naturale). Cu această ocazie s-au convenit următoarele: a) acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza Adeverinței emise acestora de către APIA: 1) valoarea creditului va fi cea rezultată din Adeverința APIA; 2) acoperirea în proporție de 80% din valoarea creditului cu garanția fondurilor de garantare (opțional); 3) dobânda finală aplicată beneficiarilor nu va depăși nivelul ROBOR 6 luni + 2%.

b) Acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare și ținând cont de interesul manifestat de participanții la întâlnire, creditele vor fi acordate în următoarele condiții:

dobânda maximăva fi la nivelul ROBOR la 6 luni + o marjă de 2 puncte procentuale; valoarea crediteloracordate beneficiarilor va fi de maxim 3 mil. EUR; garanția fondurilor de garantare este una expresă, necondiționată și irevocabilă, aceasta reprezentând 80% din valoarea creditului, dar fără a depăși 2,5 mil. EUR, fiind acordată fără a implica elemente de ajutor de stat.

Fondurile de garantare au confirmat că au capacitatea necesară pentru a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.