Social

Noi interdicţii pentru elevi – Acţiunile de protest şi telefoanele mobile, interzise în şcoli

Monica DUMITRESCU

Elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor, nu vor avea voie să participe la acţiuni de protest, să părăsească incinta şcolii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor fără avizul profesorului de serviciu, al învăţătorului sau profesorului diriginte. Acestea sunt doar câteva dintre restricţiile care vor fi introduse în unităţile de învăţământ dacă proiectul privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aflat acum în dezbatere publică, va fi aprobat.

Proiectul prevede sancţiuni pentru elevii care distrug documentele şcolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, documente din portofoliul educaţional, pentru cei care deteriorează bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ (materiale didactice şi mijloace de învăţământ, cărţi de la biblioteca şcolii, mobilier şcolar, mobilier sanitar, spaţii de învăţământ etc.).

Elevilor le este interzis să aducă şi să difuzeze în unitatea de învăţământ preuniversitar materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa.

În ce priveşte acţiunile de protest, elevii nu au voie să organizeze şi să participe la acţiuni care afectează desfăşurarea activităţi de învăţământ sau care afectează participarea la programul şcolar şi nici să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ.

Conform proiectului, elevii au obligaţia să frecventeze cursurile, să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să dobândească competenţele şi să-şi însuşească cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.

Printre interdicţiile pentru elevi prevăzute în noul regulament se numără: lansarea anunţurilor false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unităţii de învăţământ preuniversitar, comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare şi atitudini ostentative şi provocatoare, jignirile şi agresivitateaîn limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ preuniversitar, provocarea, instigarea şi participarea la acte de violenţă în şcoală şi în afara ei, atitudinea care constituie o ameninţare la adresa siguranţei celorlalţi elevi şi/sau a personalului şcolii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.