Economie

Noi condiţii de acordare a plăţilor directe în agricultură pentru perioada 2015 – 2020

“Politica Agricolă Comună (PAC) 2015 – 2020 are la bază un nou set de reglementări care trebuie respectate de fermieri în vederea accesării plăţilor directe”, a declarat Eugen Coman, directorul executiv al APIA Teleorman, care a precizat că în următorii cinci ani, schemele de plăţi directe care se acordă ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, sunt: Schema de plată unică pe suprafaţă; Ajutor naţional tranzitoriu -ANT; Plata redistributivă; Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; Plata pentru tinerii fermieri; Schema de sprijin cuplat şi Schema simplificată pentru micii fermieri.

Sprijinul financiar va fi acordat doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia si care desfăşoară în cadrul exploataţiei lor o activitate agricolă – cultivă terenul şi cresc animale, menţin prin tehnologii uzuale suprafaţa agricolă în condiţii adecvate pentru păşunat sau cultivare sau efectuează activităţi minime pe suprafeţele agricole menţinute în mod obiţnuit într-o stare adecvată pentru păşunat sau cultivare.

Fermierii care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe care nu depăşesc cuantumul de 5.000 euro sunt consideraţi fermieri activi. Cuantum este stabilit la nivel naţional.

La lista excluderilor de la plată, impusă la nivel UE, România a propus includerea unor întreprinderi sau activităţi neagricole similare – firme/companii de construcţii, Regia Naţională a Pădurilor, administratori de păduri private, penitenciare, UAT-uri (comune, municipii, oraşe, judeţe).

În cazul beneficiarilor care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe ce depăşesc cuantumul de 5000 euro şi se regăsesc pe lista excluderilor de la plata, acestia pot devini fermieri activi dacă dovedesc ca activitatea agricolă desfăşurată în exploataţia lor reprezintă principala lor activitate, astfel: cuantumul anual al plăţilor directe este cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţile agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.

De altfel, în perioada 2015 – 2020 vor continua plăţile pentru agricultura ecologică, care se fac prin APIA. Astfel, fermierii înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică vor primi subvenţii de 500 de euro/hectar/an pentru cultivarea legumelor, 620 de euro/hectar/an pentru livezi, 530 de euro/hectar/an pentru vii şi 365 de euro/hectar/an pentru cultivarea plantelor medicinale în regim ecologic. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.