Politic

Nicolae Mohanu, PSD: “O eventuală respingere a OUG 55 în Senat ar fi avut o încărcătură pur emoţională, nu avea nicio încărcătură juridică”

mohanu_nicolaeDupă ce Camera Deputaţilor a respins ordonanţa traseiştilor, senatorii i-au dat undă verde cu 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri. Efectele juridice ale unei eventuale respingeri ar fi fost oricum greu de prevăzut, în condiţiile în care efectele ei s-au produs deja, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii au făcut trecerea în tabăra puterii. Efectele ar fi fost, aşadar, pur formale, de imagine.

După adoptare, va exista o lege de admitere a ordonanţei. Şi o lege poate fi atacată la CCR atât de preşedinte, cât şi de Opoziţie.

În ce priveşte PNL, anunţul că va ataca legea a fost deja făcut: „PNL va sesiza Curţii Constituţionale faptul că OUG 55/2014 emisă de Guvernul condus de Victor Ponta încalcă Legea fundamentală, cu atât mai mult cu cât singura urgenţă care a motivat adoptarea actului normativ a fost cea electorală. În plus, articolul 115 din Constituţie prevede explicit că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, or, în acest caz, administraţia publică locală este o instituţie fundamentală”.

În cazul în care prevederile OUG devin neconstituţionale, se pot întâmpla două lucruri: CCR poate dispune desfiinţarea efectelor sau pot apărea procese în contencios administrativ care să se bazeze pe neconstituţionalitatea OUG.

Referitor la votul dat de Camera Superioară a Parlamentului, Nicolae Mohanu, senator PSD, a declarat că „o eventuală respingere a OUG 55 în Senat ar fi avut o încărcătură pur emoţională, nu avea nicio încărcătură juridică”. Social-democratul este de părere că „OUG 55 a produs deja efecte juridice, dacă era votată sau nu ar fi fost acelaşi lucru şi că, dacă va fi atacată la CCR, neconstituţionalitatea nu va avea niciun efect”.

Contactat telefonic, senatorul PNL Crin Antonescu a declarat că nu a fost în ţară, că nu a participat la votul dat de Senat şi nici nu este la curent cu subiectul, un lucru uşor de intuit de altfel de la politicianul cu una dintre cele mai sărace activităţi parlamentare.

Despre votul Senatului, Ion Manică, primarul comunei Dobroteşti şi unul dintre beneficiarii OUG 55, a declarat: „În cazul în care s-ar fi respins Ordonanţa 55, ar fi însemnat o cheltuială în plus pentru comunitate, aş fi candidat şi aş fi fost reales oricum”.

Edilul care a făcut trecerea în tabăra puterii de la PP-DD a declarat că nu s-a gândit la varianta de a reveni în partidul din care a plecat. Tototdată, acesta a spus că a trecut la PSD în temeiul unei ordonanţe care era în vigoare la momentul respectiv şi nu a încălcat în niciun fel legea. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.