Eveniment

Niciun vizitator la inaugurarea busturilor a trei personalități marcante la Muzeul Județean Teleorman

“Ne aflăm azi la Muzeul Județean Teleorman cu o ocazie specială și, spun eu, cumva cu caracter de unicat pentru că astăzi preluăm o donație specială făcută de domnul Gabriel Florea din Alexandria. Este vorba despre busturile a trei personalități marcante ale culturii românești, dar care, în mod evident, și-au găsit și universalitatea. Aceste trei busturi, prin prezența lor în muzeu, capată și o valoare simbolică. Pentru că muzeul este o instituție de cultură, un templu al culturii și al artelor, iată că aceste busturi vin să completeze această menire și să adauge, așa cum am spus, o valoare de simbol”, declară Pavel Mirea, managerul Muzeului Județean Teleorman.

La inaugurarea busturilor lui Marin Preda, Constantin Noica și Zaharia Stancu  nu a fost prezentă nici măcar o persoană, în afara organizatorilor. Situația este similară cu cea de la Ziua Porților Deschise, când au venit doar doi vizitatori. Pe acest subiect, Pavel Mirea spune că și-au luat “oarecum ‘revanșa’ pentru că pe 1 iunie am avut 51 de vizitatori”.

“Sperăm ca toți cei care vor trece pragul acestui muzeu, să se oprească prima dată și să vadă aceste busturi”, spune sursa citată. În continuarea prezentării, managerul susține că vor adăuga donării panouri informative, în care vor fi prezente reperele principale ale vieții și operelor celor trei, pe care îi numește “titani ai culturii românești”.

Astfel, Pavel Mirea discută despre excluderea din cărțile de literatură a lui Zaharia Stancu, “poate ne aducem aminte de practici din alte vremuri; de la începutul anilor ’50, când excludeam ce nu ne convenea. Eu cred că cel puțin pentru teleormăneni, Zaharia Stancu rămâne un scriitor de suflet (…). Același lucru îl putem spune și despre Marin Preda, pentru că în operele lor întâlnim momente și evenimente pe care le-au trăit în copilărie sau în adolescență în localitățile unde s-au născut”.

În ceea ce îl privește pe Constantin Noica, managerul Muzeul Județean Teleorman consideră că “este un fiu al acestui județ, fiind născut în Teleorman și care, chiar dacă opera lui filozofică nu are o referire aplecată spre județul nostru, tot are aceeași valoare simbolică, fiind un om de cultură dat de acest județ”.

În cadrul evenimentului, a fost prezent și donatorul busturilor, Gabriel Florea: “Este un eveniment unic în viața mea. Eu consider că un popor fără istorie, fără origini, fără cultură este ca o frunză în vânt (…). Am comunicat cu sculptorul, Ovidiu Protopopescu, în mediul online. CV-ul lui este impresionant (…), iar busturile au fost realizate în 75 de zile”.

Cele trei busturi sunt amplasate în Holul de Onoare al Muzeului Județean Teleorman. De asemenea, mâine este a 17-a ediție a “Nopții Muzeelor” la instituția menționată, între orele 17:00-24:00.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.