Eveniment

Niciun focar activ de pestă porcină africană în județ/ Iulian Ianculescu, DSVSA: „Nu mai avem porci mistreți pe fondurile de vânătoare; nu se pune problema că pesta porcină ar fi lăsat județul fără porci domestici”

Ultimele cinci focare active de pestă porcină africană din județ au fost stinse, în perioada 7-13 mai, în localități din zona Gratia, declară Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman. Potrivit sursei citate, dincolo de faptul că în Teleorman nu se mai înregistrează focare active, cel mai bun lucru este faptul că, în ultimele aproximativ două luni de zile, la nivelul județului nu au mai apărut focare noi și s-a mers exclusiv pe lichidarea celor existente.

De altfel, în ceea ce privește un subiect intens dezbătut în județ, și anume decimarea porcilor, Iulian Ianculescu ține să precizeze că, în prezent, nu mai sunt porci mistreți pe fondurile de vânătoare din județ, însă porci domestici există, atât în gospodăriile oamenilor, cât și în ferme.

„În momentul de față, este adevărat că nu mai avem porci mistreți fondurile de vânătoare. De la semnalarea primelor cazuri de pestă porcină africană la nivelul județului, au fost găsiți aproape 500 de porci mistreți morți, iar pe alți aproape 50 i-am vânat noi. Din punctul meu de vedere, porcul mistreț este sursa transmiterii pestei porcine, așadar faptul că nu mai sunt porci mistreți pe fondurile de vânătoare din sudul țării, în momentul de față, este un lucru care pe mine cel puțin mă bucură. Este adevărat că ei migrează și că, la un moment dat, este posibil să apară din nou, dar cred că este un pic mai greu pentru că, așa cum spuneam, nu sunt porci mistreți pe fondurile de vânătoare din sudul țării, nu doar de la noi din județ. În ceea ce privește porcii domestici, numărul acestora a scăzut, să zicem, cu aproximativ 20% față de perioada dinaintea apariției pestei porcine. Dar porci domestici sunt în județ, atât în gospodăriile oamenilor, cât și în exploatații comerciale, așadar nu se pune problema că pesta porcină ar fi lăsat județul fără porci domestici”, a precizat Iulian Ianculescu.

La nivel național, în data de 20 mai, erau active 300 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care șapte focare în exploatații comerciale și un focar în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 139.964 porcine, conform cifrelor date publicității de ANSVSA.

La nivelul județului, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, cifrele oficiale arată că au fost diagnosticate 542 de cazuri la mistreți – 492 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați. Directorul DSVSA Teleorman mai spune că, pentru alți aproximativ 50 de porci mistreți găsiți morți pe fondurile de vânătoare din județ, nu au putut fi prelevate probe valide care să poată fi transmise la laborator, pentru confirmarea prezenței virusului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.