Social

Niciun director de şcoală din Teleorman nu a obţinut funcţia prin concurs

profesoriDacă la începutul acestui an şcolar din cei 147 de directori, 44 ocupau funcţia în urma unui concurs, iar din cei 30 de directori adjuncţi unul singur susţinuse concurs pentru ocuparea acestei funcţii, la această dată, toţi directorii din instituţiile de învăţământ teleormănene sunt numiţi de de inspectorul şcolar general prin detaşare “în interesul învăţământului”. Potrivit prof. Alexandra Negrea, inspector pentru resurse umane în cadrul ISJ Teleorman, mandatele obţinute de directori în urma susţinerii concursurilor de ocupare a fiuncţiilor de conducere în învăţământ sunt pe o perioadă de 4 ani, iar Ministerul Educaţiei nu a mai organizat astfel de concursuri din 2008. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte inspectorii şcolari, şi aceştia fiind numiţi pe funcţii, concurs nemaifiind organizat din 2006.

Programate încă din toamna anului trecut, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere în învăţământ au tot fost amânate. Recent ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că ministerul va organiza concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere din şcoli, din noiembrie 2013, însă până când vor fi finalizate şi toate funcţiile de conducere din învăţământ vor fi ocupate fără excepţie prin concurs va mai trece aproximativ un an şi jumătate.

Numirea fără concurs pe aceste funcţii a generat multe controverse, şi a fost catalogată ca fiind făcută exclusiv pe criterii politice, cu atât mai mult cu cât imediat după instaurarea Guvernului Ponta, în vara lui 2012 au fost schimbaţi toţi inspectorii generali, majoritatea inspectorilor şcolari şi a directorilor de şcoli. Ministrul Educaţiei spune că din luna ianuarie 2013 a oprit schimbările directorilor de şcoală care se produceau pe bandă rulantă şi a cerut inspectorilor generali să precizeze pentru fiecare şcoală în parte motivul schimbării directorilor. Acesta spune că funcţiile de conducere în sistemul de învăţământ trebuie ocupate potrivit legii şi nu pe criterii politice.

Conform noii Legi a Educaţiei, pot ocupa o funcţie de conducere în învăţământ doar cadrele didactice care fac parte din corpul naţional de experţi în management educaţional. Pentru constituirea acestui corp, Ministerul Educaţiei a organizat în martie-aprilie 2012 o primă sesiune la care s-au înscris 268 de dascăli teleormăneni, însă doar 169 au fost admişi. De atunci şi până acum, în urma altor două sesiuni, numărul experţilor în management educaţional în Teleorman a ajuns la aproximativ 350. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.