Monica DUMITRESCU
Rezultate la Bacalaureat au fost afişate duminică, 6 iulie, cu o zi mai devreme faţă de calendarul iniţial anunţat de Ministerul Educaţiei. În Teleorman, procentul de promovabilitate a fost de 44,10%, cu aproximativ 15 procente sub media pe ţară. Procentul de promovabilitate al absolvenţilor din acest an a fost de 51,83%, în timp ce doar 20,42% din numărul absolvenţilor din anii trecuţi care au susţinut bacalaureatul anul acesta au promovat.
Faţă de anul şcolar precedent, anul acesta s-a înregistrat o creştere a promovabilităţii în Teleorman cu cca 9 procente, respectiv, de la 35,22% la 44,10% (înainte de contestaţii), iar pentru seria curentă, o creştere cu 11,40%, respectiv, de la 40,43% la 51, 83%.
În această sesiune a bacalaureatului au fost înscrişi în total 3341 de candidaţi. Doar 1360 din aceştia au promovat, 256 nu s-au prezentat la toate probele, 7 au fost eliminaţi din examen după ce au fost surprinşi cu telefoane mobile sau copiuţe, însă cea mai mare parte din numărul candidaţilor înscrişi în această sesiune, respectiv 1717, candidaţi nu au promovat.
Cei mai mulţi candidaţi din rândul celor care au promovat au oţinut medii între 6-6.99 (470 candidaţi). 366 candidaţi au obţinut medii între 7-7.99, alţi 316 candidaţi au obţinut medii între 8-8.99, restul de 208 obţinând medii între 9-9.99. Anul acesta niciun candidat din Teleorman nu a reuşit performaţa obţinerii mediei 10 la Bacalaureat. Note de 10 au fost de ordinul zecilor, însă niciun candidat nu a reuşit să obţină nota maximă la toate cele trei probe scrise ale examenului. Cea mai mare medie la Bacalaureat în această sesiune a fost obţinută de Bălan Bianca Luisa, absolventă a Liceului Teoretic “Al. I. Cuza”, specializarea Filologie. Aceasta a ratat cu puţin media 10, după ce la istorie a fost notată cu 9.99.
278 candidaţi din Teleorman au promovat toate probele, dar au ratat examenul
Un număr destul de mare din rândul candidaţilor teleormăneni respinşi la Bacalaureat au reuşit să obţină note de trecere la toate cele trei discipline la care au susţinut proba scrisă, însă spre ghinionul lor media notelor nu a atins pragul minim de 6, condiţie impusă pentru promovarea examenului. Astfel, potrivit datelor ISJ, din cei 1717 candidaţi respinşi în această sesiune a bacalaureatului 278 au cel puţin nota 5 la fiecare disciplină, media generală obţinută încadrându-se între 5-5.99.
Aceştia mai au o şansă în cazul în care au făcut contestaţie şi să primească cele câteva zecimi care să îi ridice deasupra liniei promovabilităţii.
Contestaţiile au putut fi depuse luni, 7 iulie, în intervalul orar 12.00-16.00, şi vor fi soluţionate în perioada 8-10 iulie într-un centru stabilit de Ministerul Educaţei în afara judeţului. Pentru a fi admise contestaţiile, nota acordată de reevaluatori trebuie să fie diferită de nota iniţială cu cel puţin 0,5 puncte. Această regulă nu se aplică pentru notele cuprinse între 9.00-9.99, în acest caz nota finală fiind cea de la contestaţii.
Rezultatele finale vor fi afişate vineri, 11 iulie.
Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, pe primul loc în ierarhia judeţeană
80,43% din absolvenţii Liceului Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria, au promovat examenul de Bacalaureat în această sesiune. Acest procent aproape dublu comparativ cu media judeţeană, plasează liceul alexăndrean pe primul loc în ierarhia celor mai bune licee din Teleorman.
Pe locul al doilea, la o diferenţă de doar 0,16 procente se află Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele (80,27% promovabilitate), iar locul al treilea este ocupat tot de un liceu din Turnu Măgurele, Liceul Teoretic “Marin Preda” cu un procent de promovabilitate de 76,61%. Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede ocupă locul al patrulea în ierarhia judeţeană, cu un procent de 74,47%. Pe locul cinci se clasează Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria care anul acesta a obţinut un procent de promovabilitate de 72,32%. Liceul Zimnicea este următorul clasat cu o promovabilitate de 63,11%, iar Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, cu un procent de promovabilitate de doar 53,68% se clasează pe locul 7.
Ierarhia a fost realizată luându-se în calcul toţi candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat, fie că sunt absolvenţi ai respectivelor unităţi de învăţământ din acest an, fie că sunt restanţieri din seriile anterioare.
Dacă ar fi să luăm în calcul doar absolvenţii de anul acesta, tot Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” rămâne pe primul loc cu un procent de promovabilitate de 85,51%.
Liceele care au obţinut anul acesta cele mai mici procente de promovabilitate la Bacalaureat sunt Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria (10,26%), Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” Roşiorii de Vede (5,36%), pe ultimul loc cu niciun candidat promovat aflându-se Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” din Botoroaga.