Social

Nicio clasă de bilingv în liceele teleormănene

Monica DUMITRESCU

Niciunul dintre liceele teleormănene nu organizează clasa a IX-a învăţământ bilingv pentru anul şcolar 2016-2017. Este al doilea an consecutiv în care învăţământul bilingv nu şi-a făcut loc în planul de şcolarizare al judeţului. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru această formă de învăţământ este nevoie de mai mulţi dascăli, iar bugetele unităţilor de învăţământ nu sunt suficiente pentru susţinerea cheltuielilor salariale. Astfel, absolvenţii de gimnaziu teleormăneni pot opta să urmeze cursurile liceale la forma de învăţământ bilingv doar în afara judeţului.

Absolvenţii de gimnaziu din acest an vor avea la dispoziţie 3102 locuri în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ din Teleorman. La acestea se mai adaugă alte 270 de locuri pentru formele de învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă la care se pot înscrie absolvenţii de gimnaziu din seriile anterioare care au împlinit 18 ani, fie că au susţinut sau nu Evaluarea naţională sau o altă formă a acestei testări.

Cele mai multe locuri în clasa a IX-a pentru anul şcolar viitor sunt pentru forma de învăţământ liceal cu frecvenţă zi, liceele teleormănene punând la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu care susţin Evaluarea Naţională organizată la sfârşitul clasei a VIII-a, în total, 2632 de locuri, la care se mai adaugă 188 de locuri rezervate pentru absolvenţii de etnie romă. Aceste locuri vor fi ocupate prin repartizare computerizată, în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în care ponderea cea mai mare, respectiv de 75% o va avea media obţinută la Evaluarea naţională, restul de 25% reprezentând media generală obţinută de absolvenţi pe parcursul celor patru ani de gimnaziu.

Pentru învăţământul profesional de trei ani, în care se pot înscrie şi absolvenţii care nu susţin Evaluarea Naţională, în Teleorman sunt disponiblile 252 de locuri în cinci unităţi de învăţământ liceal, la care se mai adaugă 18 locuri rezervate pentru absolvenţii de etnie romă.

Pentru absolvenţii cu cerinţe educaţionale speciale sunt disponibile 12 locuri la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alexandria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.