În luna iulie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Teleorman organizează o campanie de educare, comunicare și conștientizare despre importanța activității fizice, și anume efectele acesteia asupra organismului. Campania de informare este dedicată atât populației generale, cât și medicilor de familie și asistenților medicali comunitari.
La nivel național, deși 99% din populație e conștientă că “o alimentație sănătoasă și creșterea activității fizice influențează pozitiv starea de sănătate”, nu foarte mulți români țin cont de aceste lucruri în timpul liber, deoarece “14,5% din populația rezidentă de gen masculin și 8,8% din cea de gen feminin de peste 6 ani fac activitate fizică în timpul liber, cel puțin 10 minute în mod continuu, într-o săptămână obișnuită”, potrivit statisticilor publicate de reprezentanții DSP Teleorman.
Așadar, scopul acestei campanii este de a integra activitatea fizică regulată ca parte a activității cotidiene. Sloganul campaniei este “Nici o zi fără activitate fizică”, iar aceasta este asigurată, la nivel național, de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.
Potrivit definiției sugerate de Organizația Mondială a Sănătății, “activitatea fizică se referă la orice tip de mișcare”. Pentru a fi activ, cele mai frecvente modalități sunt mersul pe jos sau pe bicicletă, diferite tipuri de sporturi, grădinărit, alergatul, aerobic, urcarea scărilor, dans și multe altele.
De asemenea, aceștia recomandă și exerciții de flexibilitate (mișcările de tai chi, qigong și yoga și întinderea statică), care “îmbunătățesc gama și ușurința de mișcare în jurul unei articulații”, dar și exerciții de menținere a echilibrului (statul pe un picior, mersul călcâi-vârf, mersul în echilibru) pentru a îmbunătăți “capacitatea de a rezista forțelor care ar putea cauza căderi în timpul mersului”.
Deși din statistici reiese că 75% din români se consideră “persoane active”, doar 30% dintre ei efectuează activități fizice individuale, cum ar fi înotul sau mersul pe bicicletă, iar 3 din 10 români merg pe jos între 30-60 de minute, în mod continuu, într-o zi obișnuită. Așadar, reprezentanții DSP Teleorman au ca obiectiv introducerea activității fizice în rutina cât mai multor teleormăneni.
Sursa citată transmite ce îmbunătățește activitatea fizică: activitatea respiratorie (tonifică musculatura respiratorie, iar respirația devine mai eficientă), activitatea cardiacă (reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral), sănătatea oaselor (reduce riscul de căderi, precum și de fracturi de șold sau vertebrale) și contribuie la prevenirea unor boli cronice, cum ar fi diabet zaharat tip 2, a unor cancere de vezică urinară, sân, uter, esofag, stomac, colon, rinichi. De asemenea, activitatea fizică “stimulează abilitățile de gândire, învățare și judecată, scade riscul de despresie și anxietate”.
În ceea ce privește prelungirea vieții, activitatea fizică reduce riscul de mortalitate de toate cauzele, ameliorând starea de sănătate a organismului. Potrivit statisticilor, cei care nu fac mișcare au risc de deces cu 20-30% mai mult față de cei activi. De asemenea, motivele insuficienței practicării activității fizice sunt: nerespectarea sfatului medicului (42%), lipsa unor programe sistematice de instruire (40%) și lipsa timpului (34%).