După ce au intrat în posesia ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană, mulţi dintre beneficiarii alexăndreni au căutat clienţi pentru a le vinde la preţuri de nimic. Unii dintre ei, deşi au multe guri de hrănit acasă, preferă să vândă alimentele pentru a face rost de bani pentru băutură şi ţigări. Alţii, deşi oficial nu au venituri deloc sau au venituri foarte mici, au considerat că alimentele oferite gratuit prin programul finanţat din fonduri europene sunt de proastă calitate şi nu se ridică la pretenţiile lor, aşa că au preferat să le vândă, iar cu banii astfel obţinuţi să cumpere altele mai bune calitativ. Amatori de astfel de chilipiruri se pare însă că sunt greu de găsit, aşa că la aproximativ o lună de la încheierea distribuirii alimentelor la Alexandria, beneficiarii încă mai caută clienţi.
“Mi-au dat 10 Kg de orez, ce să fac cu atâta orez, şi nici nu e bun. Poate vrea cineva să-l cumpere să-l dea la păsări. Şi mălai am de vânzare, nu cer mult pe el, şi făină. Mai am şi zacuscă, noi nu mâncăm aşa ceva”, spune o femeie din Alexandria, care după ce a încercat fără succes să convingă o vânzătoare de la un magazin din zona în care locuieşte să-i cumpere alimentele, îşi încearcă norocul pe la vecinii care locuiesc la case.
Vânzarea alimentelor gratuite de la UE nu se practică doar în municipiul reşedinţă de judeţ, ci în mai toate localităţile teleormănene. Vânzarea se pare că a mers mai bine la ţară. Un exemplu ar fi în comuna Năsturelu, unde uleiul s-a dat ca pâinea caldă chiar la câţiva metri de locul în care s-au distribuit ajutoarele alimentare.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, prin Planul european de ajutoare alimentare pentru persoane defavorizate (PEAD), beneficiază de produse gratuite aproximativ 65 de mii de teleormăneni. Programul aferent anului 2013 – finanţat din fonduri europene şi care se derulează în conformitate cu prevederile HG nr. 600/2009– a început la 1 august şi se va finaliza la 31 decembrie.
Ajutoarele alimentare, care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România, constau în 9 produse, cantităţile/persoană fiind de 18 kg făină, 10 kg mălai, 500 g paste făinoase, 6 l ulei, 800 g roşii în suc propriu, 800 g zacuscă, 250 g miere, 1,2 kg conserve carne de porc şi 3 kg zahăr.
Categoriile de persoane defavorizate care beneficiază de aceste ajutoare sunt: familiile şi persoanele singure pentru care s-a stabilit prin dispoziţia scrisă a primarului dreptul la un venit minim garantat, acordat în baza Legii nr. 416/2001; şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi obţinute din pensie sau din pensii cumulate sunt sub 400 lei/lună; persoanele cu hadicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate; persoanele ale căror drepturi şi indemnizaţii au fost stabilite prin prevederile HG nr. 950/2012. (M.D.)