În momentul de față, în ceea ce privește numărul de transfuzii sanguine realizate în județul Teleorman, situația este una deficitară. Numărul de unități recoltate este similar cu cel al anului 2017 și același ca înainte de pandemie, deși numărul de cereri din partea spitalelor este mult mai mare.
Potrivit directorului Centrului de transfuzie sanguină Teleorman, Daniela Ciobanu, există la nivelul județului mai mulți bolnavi care necesită mai mult de o unitate de sânge, deoarece afecțiunile specifice acestei perioade sunt mult mai severe decât în anii anteriori. Pe lângă transfuziile realizate pe plan local, Centrul de transfuzie sanguină Teleorman are obligația de a asigura necesarul de sânge și pentru bolnavii din județ care se internează în spitalele din Capitală, precum Fundeni, Foișorul de foc, Spitalul Municipal sau Floreasca. Cele mai multe internări au loc însă la Spitalul Fundeni, deoarece acolo se pot trata pacienții cu afecțiuni hemato-oncologice, dat fiind faptul că la Spitalul Județean Alexandria nu există medic hemato-oncolog. Pentru acești pacienți, este necesară transfuzia din județul de domiciliu.
În ceea ce privește categoriile de donatori, aceștia se clasifică în donatori fidelizați, donatori ocazionali și donatori inițiali (cei care vin o singură dată, pentru un anumit caz selecționat, dar care nu se mai întorc niciodată). Din masa de populație, care este în scădere față de anii trecuți, nu se poate acoperi necesarul de sânge din cauza interesului tot mai scăzut față de acest procedeu. Tinerii se arată dezinteresați de posibilitatea de a dona, iar în general, donatorii sunt din categoriile de vârstă mai înaintată.
Anul 2022 a adus în Centrul de transfuzie sanguină Teleorman un număr de 2.563 donatori, iar anul acesta, până la momentul actual, s-a înregistrat un număr de 204 persoane prezente, dar doar 157 au putut dona. La data de 25 ianuarie 2023, s-au prezentat 12 persoane pentru a dona, dar nu toate au îndeplinit condițiile de bază. Media zilnică a persoanelor care se prezintă la centru este de 9-10 donatori, fiind însă nevoie de 15 unități recoltate zilnic pentru a suplini necesarul de sânge.
În luna august a anului 2022 s-a atins cel mai mare număr de donatori, adică 284, urmat de luna martie (257), iar pe ultimul loc în numărul de donatori se regăsește luna aprilie, cu doar 150 de donatori.
La nivelul anului trecut, cele mai prielnice luni pentru donare au fost lunile februarie, martie și august, iar cele mai puțin favorabile au fost lunile iulie și septembrie, deoarece majoritatea populației din județ se afla în concedii de odihnă în afara localității. Anul trecut, au fost asigurate transfuzii într-o rată de 80% după cerere, rămânând un procent de 20% neacoperit.
Printre beneficiile acordate donatorilor se enumeră cardurile valorice, oferite la fiecare donare, analize de bază gratuite și o adeverință de scutire de la locul de muncă sau de la unitatea de învățământ liceal sau universitar. Donatorii din Alexandria mai primesc și loc de parcare gratuit pentru locurile cu plată, în baza carnetului de donator.
“Am rugămintea ca fiecare persoană sănătoasă, care ar putea să devină donator de sânge să se pună pentru scurt timp în pielea pacientului care are nevoie de sânge și ar vrea să se doneze pentru el. Noi, potențialii donatori, ar trebui să ne punem în situația bolnavilor din spitale. Cel mai important lucru este acela că ar trebui să existe produse validate la centrele de transfuzie care să aștepte bolnavul, și nu invers. Până la acest moment, am colaborat cu Crucea Roșie, cu primăriile municipiului Alexandria și a orașului Zimnicea, dar și cu Consiliul Județean Teleorman. Planificăm deplasări cel puțin odată pe lună în fiecare oraș al județului, cu condiția să existe un număr de cel puțin 20 de doritori”, a fost intervenția directorului Centrului de transfuzie sanguină Teleorman, Daniela Ciobanu.
Unul dintre donatorii prezenți astăzi la centrul de transfuzie a fost Luminița, în vârstă de 50 de ani din comuna Mavrodin: “Donez ocazional, odată la câteva luni. Anul trecut, datorită pandemiei și a problemelor cu nivelul hemoglobinei, am donat mai rar. Fac acest lucru deoarece știu că intervenția mea poate salva o viață. Cu siguranță voi mai reveni”.
Printre doantori s-a numărat și Adrian, domiciliat într-o comună din apropierea Alexandriei, de 51 de ani, care a precizat următoarele: “În ultimii ani nu am mai donat, dar în trecut eram unul dintre donatorii fideli. Mă aflu astăzi aici pentru a ajuta o persoană din familie care a suferit o operație complicată la picior, în urma unui accident și care are nevoie constant de sânge. Fac acest lucru din solidaritate, doresc să vin în sprijinul oamenilor aflați la nevoie și pe această cale beneficiez și de gratuitatea analizelor”.