Social

Nemulțumiri față de schimbarea majoră din educație / Absolvenții liceelor pedagogice nu vor mai preda în școli

Potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători. Acestea nu vor mai dispune de specializarea educator-învățător, ci doar de cea de educator-puericultor.

Având în vedere faptul că în județul Teleorman există un singur liceu de profil pedagogic, Colegiul Național Pedagogic “Mircea Scarlat” (CNPMS) din Alexandria, am discutat cu elevii, cadrele didactice și persoanele din conducerea unității de învățământ, iar opinia generală nu este una pozitivă față de acest proiect de lege.

Astfel, Mariana Buciu, director-adjunct al CNPMS, încă din anul 2006, și, totodată, profesor de limba și Literatura Română, ne-a oferit o perspectivă a modului în care această inițiativă a fost percepută la nivelul întregii unități de învățământ: “Noi, directorii, profesorii și elevii CNPMS, am fost neplăcut surprinși de această idee, de a desființa specializarea învățător-educator, din mai multe motive: nu știu ce altă specializare din învățământul preuniversitar are o tradiție atât de îndelungată precum specializarea învățător-educator de la profilul pedagogic. La noi în județ s-a înființat pentru prima dată această specializare la data de 29 septembrie 1873, anul acesta serbându-se 150 de ani de învățământ pedagogic. Este important ca și această specializare să se păstreze, pentru că aici se pun bazele formării inițiale a acelora care vor să devină cadre didactice, în mod profesionist și serios. Calitatea pregătirii absolvenților care urmează colegii universitare în domeniu este una superioară, cu o bază cognitivă și psihopedagogică solidă.

Nu înțelegem de ce se vrea desființarea unei specializări care funcționează și dă rezultate foarte bune?! Dovadă stau și notele obținute de absolvenții de pedagogic, învățător-educator, la concursul de titularizare la nivel național. Absolvenții de la această specializare ocupă în proporție de 80% catedre în învățământul primar și preșcolar, concomitent cu studiile superioare pe care le urmează. Media de admitere în anul 2022 la profilul pedagogic, învățător-educator a fost de 8,68”.

Fișcu Roxana, elevă în clasa a XII-a, profil pedagogic, viitoare șefă de promoție, a argumentat: “Consider introducerea acestei legi ca fiind o nedreptate pentru generațiile ce urmează, care nu vor avea ocazia să experimenteze pregătirea deosebită pe care o reprezintă specializarea învățător-educator, în cadrul practicii pedagogice și a disciplinelor de profil. Mi-a plăcut încă din copilărie să predau, iubesc copiii, îmi place să formez oameni, să contribui la educarea tinerelor generații, valorificând în primul rând experiența mea de absolvent al specializării învățător-educator”.

O altă părere vine din partea Anei-Maria Zărnoianu, elevă în clasa a XII-a la profil pedagogic învățător-educator: “În primul rând, nu sunt de acord, deoarece consider că acest profil oferă oportunități în ceea ce privește dezvoltarea profesională și personală, relaționarea cu copiii, dar și posibilitatea de angajare și participarea la olimpiade”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.