Monica DUMITRESCU
O problemă mai veche pe care sindicaliştii o aduc periodic în actualitate este întârzierea cu care autorităţile locale decontează cheltuielile de navetă ale dascălilor teleormăneni. În multe dintre localităţile teleormănene, decontarea navetei dascălilor nu s-a făcut nici după emiterea unor Hotărâri Judecătoreşti, deşi, conform legii, acestea trebuie puse în aplicare în maxim 15 zile de la emitere.
Un astfel de caz este în comuna Zâmbreasca, unde dascălii navetişti nu au mai primit decontul din 2011. Uniunea Teritorială a Sindicatelor Democratice Teleorman, reprezentată de Dumitru Turturică, a acţionat autorităţile locale în instanţă şi a obţinut o Hotărâre Judecătorească în septembrie 2013, care nu a fost aplicată nici până acum. Pentru găsirea unor soluţii de rezolvare pe cale amiabilă a acestei probleme UTSD Teleorman a solicitat întrunirea Comisiei de Dialog Social, care s-a desfăşurat joi, 10 aprilie 2014. Întâlnirea a fost prezidată de prefectul Dan Carmen Daniela, care a dat cuvântul mai întâi sindicalistului Dumitru Turturică. Acesta a prezentat situaţia în cazul de la Zâmbreasca spunând că “în perioada ianuarie 2011-decembrie 2012, Primăria comunei Zâmbresca a refuzat în mod sistematic să achite contravaloarea cheltuielilor de navetă a cadrelor didactice care fac naveta de la domiciliu la locul de muncă – Şcoala Gimnazială “Alexandru Băduţă” din localitatea Zâmbresca”.
Prezent la întrunire, primarul comunei Zâmbresca, Marian Răduţ, a explicat că în toţi cei 16 ani de când se află în această funcţie şcoala a reprezentat o prioritate pentru el, întotdeauna având o relaţie foarte bună cu conducerea şcolii, însă de data acesta, din cauza bugetului auster al comunei nu a putut achita drepturile dascălilor. Acesta a propus ca soluţie de rezolvare a conflictului solicitarea către Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale să acorde sumele necesare decontării cheltuielilor de transport ale dascălilor, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 8/2014, art. 17. Soluţia propusă nu l-a mulţumit însă pe Dumitru Turturică, acesta dorind mai mult să afle de ce nu au fost decontate cheltuielile până acum şi ce a făcut primarul cu suma de peste 500 de milioane de lei pe care a primit-o de la bugetul de stat în ianuarie 2014. Primarul a explicat că banii la care acesta face referire aveau ca destinaţie precisă plata arieratelor şi nu puteau fi folosiţi pentru decontarea navetei dascălilor. Cum Dumitru Turturică “o ţinea pe-a lui”, lucrurile au scăpat puţin de sub control. A fost nevoie de intervenţia prefectului Dan Carmen Daniela pentru liniştirea spiritelor. Acesta a atras atenţia că scopul întâlnirii este găsirea unor soluţii, nu a vinovaţilor. Conflictul iscat a fost stins cu greu, intervenţia liderului sindical de la CNSLR Frăţia, Ion Pană punând capăt disputelor. Acesta a atras atenţia că probleme cu decontarea navetei dascălilor nu sunt doar la Zâmbreasca, iar în condiţiile în care bugetele locale sunt foarte sărace, soluţia propusă de primarul de la Zâmbreasca se poate aplica pentru toate localităţile. Subiectul a fost preluat apoi de prof. Tudor Spiridon, preşedintele Sindicatului Preuniversitar Teleorman. În opinia acestuia, problema prezentată “rezidă în fapt în subfinanţarea învăţământului”. “Cred că problema aceasta este rezolvabilă cu o condiţie: unităţile de învăţământ prin Consiliile de Administraţie şi directori, să întocmească şi să prezinte Consiliului Local proiectul de buget incluzând şi sumele necesare decontării navetei dascălilor. La rândul lor, Consiliile locale să cuprindă în bugetul local aceste proiecte, şi astfel plata devine obligaţie a Consiliului local”, a declarat Spiridon.
Prefectul Dan Carmen Daniela a promis că va face demersuri pentru obţinerea sumelor necesare decontării navetei dascălilor pentru toate localităţile din judeţ unde există acestă problemă. “Vom face o analiză cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru toate şcolile şi, prin Prefectură, vom transmite adrese la Minister”, a precizat acesta.