Economie

Neachitarea obligaţiilor fiscale restante cu reţinere la sursă poate constitui infracţiune

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Teleorman reaminteşte contribuabililor că potrivit art. 6^1 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare, “constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”. Prevederea a intrat în vigoare la data de 1 martie 2022.

Pentru a nu intra sub incidenţa acestor prevederi, contribuabilii care figurează în evidența fiscală cu obligații fiscale restante reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reținere la sursă, a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data de 01 martie 2022, sunt invitaţi să achite, deîndată, aceste obligații fiscale ori să solicite acordarea uneia dintre facilitățile fiscale:

1) eșalonarea la plată, reglementată de art. 184 – art. 209 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului președintelui A.N.A.F. nr. 90/2016 pentru aprobarea conţinutului cererii de acordare a eşalonării la plată şi a documentelor justificative anexate acesteia, precum şi a Procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central, cu modificările și completările ulterioare;

2) eșalonarea la plată, în formă simplificată, reglementată de art. 209^1 – art. 209^14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului președintelui A.N.A.F. nr. 1767/2021 pentru aprobarea Procedurii de acordare a eşalonării la plată, în formă simplificată, de către organul fiscal central;

3) restructurarea obligațiilor bugetare, reglementată de Capitolul I din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2810/2021 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante, cu modificările și completările ulterioare.

Informații suplimentare pot fi obține utilizând Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet a instituției noastre: www.anaf.ro sau telefonic, prin contactarea Serviciului de asistență telefonică a contribuabililor – Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.