Politic

Naivitate sau adevăr?

Sorin Ovidiu Bălan

Valul de arestări a unor persoane importante continuă, în zornăit de cătuşe şi imagini cu descinderi spectaculoase. Ieri, a fost rândul judeţului Mehedinţi să fie zguduit la vârf. Şeful consiliului judeţean, dar şi şeful poliţiei judeţene, alături de alţi funcţionari publici au fost reţinuţi de către procurorii DNA. Când au fost ridicaţi de pe la casele lor, cetăţenii care asistau de pe margine au început să strige împotriva celor care au jefuit ţara.

Schema fărădelegilor de la Mehedinţi seamănă cu toate cele săvârşite în România de către înalţi funcţionari publici care au banii statului pe mână. Licitaţii trucate, vânzare către ei şi apropiaţii lor de terenuri subevaluate, şpagă mascată. La Orşova, spre exemplu, s-a facilitat cumpărarea unui teren în centrul oraşului cu 7 euro metrul pătrat, când în realitate valoarea este de cel puţin 33 de euro. Apropiaţii preşedintelui CJ deţineau şi două posturi de televiziune, prin care se lua şpaga de la cei care erau favorizaţi la licitaţii. Cu o parte din acei bani, se plătea publicitate.

Şi totuşi, ceva nou a apărut aici, în „Cazul Mehedinţi”, faţă de celelalte, cum ar fi Constanţa sau Argeş. Aici apar pe lângă bani, şi promisiuni de funcţii. Şi nu oricum, biete funcţii în Consiliul Judeţean, ci funcţii la nivel central.

“În perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu (şeful CJ Mehedinţi) a afirmat faţă de inculpatul Ponea (şeful IPJ Mehedinţi) faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române” – se arată în comunicatul oficial al DNA privind această anchetă.

Cum adică îi cunoştea? Şi ce dacă? Numirile în Poliţia Română se fac pe bază de cunoştinţe? Pe bază de vorbe bune, puse acolo unde trebuie? Să presupunem că Duicu este un escroc extrem de credibil, care afirma fără nici un temei că poate aranja funcţii la nivel înalt. Dar cum de l-a crezut un ditamai poliţistul, şef de inspectorat judeţean? Să fie comisarul-şef Ponea atât de naiv, încât să creadă că va putea ajunge directorul Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, cu ajutorul lui Duicu?

O întrebare care, cred eu, ar trebui să-i preocupe pe anchetatori.

Şi poate aşa, plecând de la Mehedinţi, aflăm şi de ce supravieţuitorii accidentului aviatic din Munţii Apuseni au fost găsiţi abia după mai bine de şase ore.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.