Eveniment

Muzeul Județean găzduiește expoziția “Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni”

Realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” al județului Teleorman, Biroul Județean al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Teleorman, expoziția “Un trecut glorios al pompierilor teleormăneni” a fost deschisă, joi, 29 august.

Documente și imagini care atestă prezența salvatorilor la nivelul județului Teleorman, misiunile și faptele lor de eroism, echipamente de intervenție, precum și o minunată colecție de mașini de pompieri, toate acestea pot fi admirate de teleormăneni în Sala Auditorium a Muzeului Județean Teleorman, până marți, 17 septembrie. De asemenea, în zilele de vineri, 30 august, și vineri, 13 septembrie, accesul în cadrul Muzeului Județean este gratuit pentru toți cei care vor să vadă dovezi ale activității desfășurate de pompierii teleormăneni începând cu sec. XIX și până spre mijlocul sec. XX.

Potrivit organizatorilor, expoziția își propune să redea trecutul glorios al pompierilor teleormăneni, chemați să lupte cu flăcările mistuitoare sau capriciile naturii, pentru apărarea vieții oamenilor, a valorilor culturale și spirituale, dar și pentru apărarea idealurilor de libertate națională și socială atunci când a fost nevoie.

„Este poate nu întâmplător faptul că în urmă cu 10 ani, tot în acest loc și aproape în aceeași perioadă, organizam o primă expoziție dedicată pompierilor teleormăneni, având la acea vreme colaborarea cu mMuzeul Foișorul de Foc din Buc. Asăzi, iată că deschidem încă o expoziție dedicată pompierilor, având lșa bază o serie de documente de arhivă, care sunt găzduite în Arhivele Teleorman, dar și o serie de echipamente de la ISU Teleorman. Nu în ultimul rând veți putea vedea și o frumoasă colecție de mașinuțe d epoimpieri, machete de mașinuțe, rodul pasiunii unui domn pompier acum în rezervă (n.r. fostul inspector șef ISU, Sandu Sorinel)” , a spus managerul Muzeului Județean Teleorman, dr. Paul Mirea.

Expoziția cuprinde atât echipamente vechi, folosite de salvatorii din județ începând cu anul 1.877, cât și echipamente actuale.

„În această expoziție veți regăsi documente care atestă prezența pompierilor teleormăneni încă din anul 1.877, echipamente care au fost în dotarea pompierilor teleormăneni, precum și echipamente actuale, pe care le folosim zi de zi. Țin să aduc mulțumiri Muzeului Județean Teleorman și Arhivelor Naționale Teleorman, tuturor celor care ne-au ajutat cu organizarea acestei expoziții, și vă așteptăm și cu ocaziile viitoare, precum și la activitățile organizate pe 13 septembrie, când vom avea o prezentare de tehnică și porți deschise la toate subunitățile Inspectoratului Județean”, a precizat col. Manea Pompiliu, din cadrul ISU Teleorman.

„După cum v-am obișnuit din colaborarea Arhivelor Naționale Teleorman cu Muzeul Județean, astăzi am mai cooptat un partener, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman. Am dorit să scoatem în relief, pe baza documentelor aflate în depozitele Arhivelor Naționale, activitatea desfășurată de pompierii din acest județ  începând cu sec. XIX și până pe la mijlocul sec. XX”, a precizat și șeful Arhivelor Naționale Teleorman, Mihai-Cătălin Zarzără.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.