Social

Municipalitatea pregăteşte o nouă dezinsecţie în prima parte a lunii august

Carmen Dumitrescu

Problema ţânţarilor şi căpuşelor este una destul de presantă pentru alexăndreni. Astfel, ieşirile la iarbă verde sunt destul de periculoase, mai ales din cauza căpuşelor care pot provoca o boală extrem de periculoasă, cu efecte pe termen lung, uenori letale. Pe de altă parte, ţânţarii sunt şi ei extrem de deranjanţi pentru alexăndrenii care aleg să îşi petreacă timpul liber în parcurile din municipiu sau pe terase, mai ales că în ultima vreme, muşcăturile ţânţarilor cauzează şi ele destule probleme de sănătate iar despre meningita West-Nile au circulat deja zvonuri extrem de alarmante. Muşcăturile de căpuşă sunt adeseori periculose, pentru că în cazul în care rămân mai mult timp în corpul unei persoane pot produce o formă gravă de meningoencefalită sau pot determina transmiterea unor boli destul de grave.

De aceea, autorităţile locale sunt obligate, prin mijloacele de care dispun, să efectueze măsuri de dezinsecţie, astfel încât oamenii să fie protejaţi, în cea mai mare măsură posibilă, de efectele muşcăturii unor astfel de insecte. Cu toate acestea, cazurile de oameni muşcaţi de aceste insecte încep să fie din ce în ce mai dese iar gravitatea consecinţelor îi sperie pe oamenii care se prezintă de urgenţă la spital pentru a fi vaccinaţi sau pentru a li se extrage căpuşa din corp.

Numai în vara asta, câteva zeci de teleormăneni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria pentru a li se acorda ajutor specializat pentru nişte muşcături de căpuşă. Majoritatea celor care se plâng de prezenţa căpuşelor în oraş spun că au putut observa prezenta unor astfel de insecte în parcuri, în spaţiile de joacă pentru copii, pe terenurile de sport sau în zonele verzi de pe lângă blocuri. Dezinsecţiile ar trebui să fie efectuate de autorităţi pe domeniul public cel puţin o dată la trei luni, pentru a evita producerea unor astfel de incidente neplăcute. Însă, potrivit primarului alexăndrean, Victor Drăguşin, la noi dezinsecţiile se vor face ceva mai des, pentru că s-a constatat o refacere rapidă a populaţiilor de ţânţari şi căpuşe, dezinsecţiile fiind singurele metode de a le ţine sub control. După cum ştim, la începutul acestei luni s-a mai făcut o dezinsecţie, care a avut efecte cât se poate de favorabile pentru alexăndreni, mulţi remarcând faptul că pot merge liniştiţi în parc sau la pădure, fără a mai fi îngrijoraţi de complicaţiile muşcăturilor de insecte. Însă, în scurt timp, populaţiile de insecte s-au refăcut şi serile sunt din nou dificile pentru alexăndrenii care îşi petrec timpul în parcuri şi la pădure. Chiar şi clienţii teraselor din oraş se plâng din cauza ţânţarilor. Potrivit primarului Victor Drăguşin, în funcţie de calendarul dezinsecţiilor stabilit pentru această vară, următoarea dezinsecţie se va efectua în prima parte a lunii august. Oricum, o parte a alexăndrenilor a învăţat, din propria experienţă că e mai bine să aibă grijă singuri de sănătatea proprie şi să prevină muşcăturile de insecte folosind produse special destinate acestui scop, care se pot achiziţiona din farmacii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.