Carmen Dumitrescu
În contextul în care specialiştii din domeniul meteorologiei avertizează în legătură cu faptul că iarna 2013 – 2014 va fi una extrem de dificilă, e firesc ca populaţia să-şi facă probleme în legătură cu felul în care autorităţile locale iau această problemă în serios. În mod evident, pregătirea sezonului rece este un proces îndelungat iar municipalitatea alexăndreană are tot interesul pentru a preveni eventualele neplăceri presupune de iarna ce se apropie, aşa că a început din timp demersurile. Directorul ADP Alexandria, Mioara Toţe a declarat, din acest punct de vedere, că alexăndrenii pot fi liniştiţi în ceea ce priveşte sezonul rece şi funcţionalitatea arterelor rutiere de la nivelul Alexandriei, pentru că eforturi s-au făcut în aşa fel încât iarna ce se preconizează a fi extrem de grea să nu genereze neplăceri prea mari populaţiei.
Dimpotrivă, Toţe consideră că “anul acesta suntem foarte bine pregătiţi pentru sezonul rece”. Astfel, pe lângă utilajele şi materialele antiderapante rămase din anul anterior, municipalitatea a făcut demersuri pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a face faţă cu succes sezonului rece şi eventualelor înzăpeziri, asigurându-şi şi o variantă de rezervă, în cazul în care utilajele deja existente nu vor face faţă. Astfel, deszăpezirea se poate realiza, ori de câte ori este nevoie, cu următoarele utilaje: 2 autocisterne, 1 autobasculantă, 5 tractoare şi un autoîncărcător. De asemenea, municipalitatea este pregătită cu două freze de împrăştiat zăpada, o autobasculantă echipată cu utilaj pentru împrăştierea materialului antiderapant şi un tractor echipat cu plug şi remorcă pentru materialul antiderapant. Potrivit directorului ADP, pentru deszăpezirea cu aceste utilaje există permanenţa asigurată de 4 echipe formate din câte 6 muncitori, conduse de câte un ofiţer de serviciu. Echipele vor lucra câte 12 ore fiecare iar schimbul se va efectua la orele 7.00 şi la orele 19.00. Deszăpezirea se va executa pe toate străzile din municipiul Alexandria, care permit această operaţiune fără să atragă distrugerea utilajelor, precum şi pe drumul de centură. În privinţa materialelor antiderapante, există la acest moment în stoc 300 de tone de sare, 400 de tone de nisip şi amestec de sare şi nisip în cantita de 50 mc. Şi în privinţa combaterii poleiului vor exista echipe operative, care vor colabora cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu serviciul de circulaţie rutieră din cadrul Poliţiei Alexandria. În ceea ce priveşte depozitarea zăpezii, aceasta se va face în următoarele locaţii: platforma de beton din curtea Transloc Prest şi platforma de beton din Pădurea Vedea.
Dincolo de toate acestea, trebuie spus că municipalitatea alexăndreană ia foarte în serios ameninţarea acestei ierni pe care meteorologii o anunţă a fi foarte dificilă, astfel încât stocurile de materiale antiderapante, dar şi funcţionalitatea utilajelor de deszăpezire sunt nişte condiţii asigurate. Seriozitatea abordării transpare şi prin aceea că edilii locali au făcut şi demersul de a contacta firme care dispun de utilaje necesare deszăpezirii, în situaţia în care resursele disponibile pentru minicipalitate ar fi insuficiente şi ar necesita suplimentări. Şi pentru că sezonul rece pare a nu fi foarte îndepărtat în acest moment, şi celelalte primării din judeţ au demarat pregătirile pentru iarnă, în limita unor bugete mult mai reduse decât cele din anii anteriori şi a unor preţuri ceva mai mari pentru achiziţionarea utilajelor de deszăpezire şi a materialelor antiderapante.