Social

Mulți părinți nu sunt de acord cu modificarea structurii anului școlar

În urma unui sondaj de opinie realizat în municipiul Alexandria, a reieșit că părinții copiilor care se află în învățământul primar nu sunt de acord cu inițiativele propuse de parlamentarii USR Plus, cu privire la modificarea structurii anului școlar.

Prima inițiativă legislativă presupune modificarea zilelor pe care copiii le petrec la școală, în sensul ca anul școlar să aibă “un minimum de 175 de zile de școlarizare pentru nivelul primar, 180 de zile pentru nivelul gimnazial și 185 de zile pentru nivelul liceal”. În expunerea de motive este menționat faptul că anul școlar 2020-2021 are 162 de zile.

Discutând acest punct al inițiativei propuse de senatorul Ștefan Pălărie, părerile sunt împărțite, având în vedere că o parte dintre părinți dezaprobă propunerea, în timp ce alții o aprobă.

În ceea ce privește motivele aprobării, aceștia sugerează că punctul menționat al inițiativei i-ar ajuta pe copii pentru că “trebuie să fie cât mai multe ore. Anul acesta au pierdut foarte multe ore, trebuie să recupereze. Nu înțeleg când ar recupera. Nu vrem o țară de analfabeți”. Cât despre cei care dezaprobă adăugarea mai multor zile în anul școlar, aceștia folosesc cuvintele “ineficient” și “prostesc” pentru a descrie acest punct al inițiativei. Un bărbat în vârstă de 50 de ani, al cărui copil este în clasa a III-a spune, cu o oarecare dezamăgire: “Eu aș vrea să fie totul cum a fost până acum. Cine vrea să învețe, învață. Oricum, plătim bani pentru meditații, așa că ar fi inutilă modificarea asta”.

Mai mult, o altă modificare legislativă propusă de parlamentari propune începerea anului școlar pe 1 septembrie. În cadrul sondajului de opinie, o doamnă în vârstă de 45 de ani, al cărei copil este în clasa a II-a, este singura care ar fi de acord cu începerea pe 1 septembrie a anului școlar: “Nu ar fi o mare schimbare, e vorba doar de câteva săptămâni. Cum am mai zis, au pierdut foarte mult anul acesta”.

În ceea ce privește părinții care dezaprobă această inițiativă complet, aceștia consideră că data de 15 septembrie este cea mai potrivită din diferite motive: “Pentru noi ar fi greu pentru că e mult prea devreme 1 septembrie”, “Copiii trebuie să meargă la școală chiar atunci când încep reducerile la vacanțe. Nu înțeleg modificările” și “pentru copiii o să fie, probabil, în neregulă cel mai mult faptul că pierd din vacanța de vară”.

“Ați fost și dumneavoastră la școală și știți că era bine pe 15 septembrie. Acum de ce s-ar începe așa? Când se recreează copiii? Nu mai este timp pentru nimic”, spune o doamnă în vârstă de 34 de ani, al cărui copil este în clasa a II-a.

Cel de-al doilea proiect de lege care vizează modificări în sistemul de educație, propus de Alin Apostol, deputat, presupune ca vacanța intersemestrială să fie acordată “pe cele 4 macroregiuni, în mod succesiv și fără suprapunere”, având unul dintre scopurile principale creșterea turismului.

Și în cazul acesta, părerile sunt împărțite. Spre exemplu, o doamnă în vârstă de 25 de ani, al cărei copil se află în clasa a II-a, susține că “într-un fel este bine, însă, dacă vor fi decalate cursurile mult în vară, atunci nu mi se pare o idee bună pentru că ar fi foarte cald pentru copilași să stea la școală. În plus, nu cred că ar crește turismul în acest fel”.

Una dintre persoanele care nu aprobă proiectul consideră că ar exista alte căi pentru creșterea turismului, cum ar fi “să reintroducă voucherele de vacanță. Suntem foarte supărați pe subiectul acesta”.

La momentul actual, ambele proiecte de lege sunt în procedură legislativă.

One Comment

  1. Si sa ajunga precum „fotbalistii” care cad secerati pe terenul de fotbal. Ei bine cam aici s-ar ajunge la 180 de zile an cate 6-7 ore zi scolaa plus ore de invatat, plus timp acordat apofundarii precum citul lecturilor, rezolvarea de exercitii si s-au probleme de dificulatate mai ridicata ect. Analfabetismul se va accetuna pe fondul supraglomerari claselor de curs si reducerea timpului in care elevii isi pot remedia lipsurile cunostiintelor care oricum nu vor niciodata recuperate la cursuri unde se preda ce vrea programa nu ce inteaba elevul

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.