Veniturile declarate la Fisc de către medicii stomatologi ridică mari suspiciuni în ceea ce privește corectitudinea acestora. Sumele declarate sunt unele foarte mici, comparativ cu prețurile piperate care le sunt solicitate clienților, indiferent că este vorba de o lucrare minimă, cum ar fi o extracție (aproximativ 200 lei), detartraj (200 – 250 lei), până la procedee mai ample, precum o coroană ceramică (3-4 mii de lei) sau aparat dentar (mai bine de 4.000 de lei).
“Din estimările noastre, se consideră că undeva la 80% nu declară integral veniturile pe care le realizează”, spune Lucian Heiuș, președintele ANAF. Se pare că, în medie, veniturile decalarate de un stomatolog sunt rezumate la suma de 3.000 de lei sau poate puțin peste, fapt ce reiese din veniturile totale declarate de Fisc, raportate la cei 10.000 de dentiști din toată țara.
În legătură cu această temă, o tânără din județul Teleorman, în vârstă de 25 de ani, ne-a declarat următoarele: “Datorită sarcinii, dinții mei au avut de suferit, fapt ce a dus la vizite tot mai frecvente la cabinetul medicului stomatolog. Dacă înainte de pandemie, prețurile erau decente, pe vremea Covid-ului, acestea s-au dublat, cel puțin, pe motiv că din aceste sume au fost acoperite inclusiv materialele sanitare utilizate la cabinet, precum măști, dezinfectant sau mănuși. Problema este că prețurile nu au mai scăzut de atunci, deși perioada de pandemie a trecut. Pe lângă acest lucru, nu îmi amintesc ca vreodată să fi primit bon de casă de la vreun medic dentist”.
Tot președintele ANAF spune că medicii stomatologi vor primi scrisori de informare din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a declara veniturile întregi, și nu doar parțiale: “Nu ascund că identificăm și suntem în faza finală de analiză pentru a identifica și alte domenii unde activează persoane fizice și care au un grad mare de neconformare. Există un grad mare de neconformare la stomatologi, unde gradul de conformare fiscal este redus. Vom încerca să facem niște ghiduri, să includem și acest domeniu de activitate în acest mecanism de prevenție și de informare și, inevitabil, se ajunge și la controale mai devreme sau mai târziu”.