Eveniment

Multe primării din județ ignoră solicitările ISU Teleorman referitoare la obținerea autorizației de securitate la incendiu în școli

Din informațiile publicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Teleorman într-un document întocmit pentru ședința Colegiului Prefectural, din data de 24 august, reiese că această instituție a trimis în nenumărate rânduri adrese către primări privind necesitatea certificării măsurilor de apărare împotriva incendiilor luate pentru siguranța unităților școlare, însă câteva dintre acestea încă nu au răspuns la solicitări.

Octombrie 2020 și ianuarie 2021 – 36 de primării nu iau în seamă solicitările

Ținând cont că este vorba despre siguranța cetățenilor, inclusiv a copiilor care învață în școlile din localitățile respective, motivele insistențelor ISU Teleorman sunt bine întemeiate. Reprezentanții inspectoratului au trimis adrese de comunicare a datelor despre clădirile cu destinația de învățământ către toate primăriile din județ în luna octombrie 2020, însă 44 de primării nu au răspuns. Mai apoi, în luna ianuarie 2021, ISU Teleorman a retransmis toate aceste solicitări către primăriile care nu au transmis datele, însă, de data aceasta, doar 8 au răspuns.

În continuare, 36 de primării au ignorat solicitările, acestea fiind Balaci, Bragadiru, Brânceni, Buzescu, Călinești, Călmățuiu, Călmățuiu de Sus, Ciolănești, Cosmești, Crângeni, Crevenicu, Dobrotești, Drăgănești de Vede, Fântânele, Măldăeni, Mârzănești, Mavrodin, Necșești, Nenciulești, Peretu, Piatra, Rădoiești, Răsmirești, Saelele, Salcia, Sfințești, Siliștea Gumești, Slobozia Mândra, Stejaru, Suhaia, Tătărăștii de Sus, Traian, Troianul, Vârtoape, Vitănești și Zâmbreasca, potrivit informațiilor din raport.

Luna martie 2021 – 22 de primării ignoră, în continuare, adresele ISU

Cu toate acestea, având în vedere faptul că este vorba, totuși, despre autorizația de securitate la incendiu, ISU Teleorman a transmis 26 de adrese, în luna martie 2021, la primăriile la care au fost efectuate controale de prevenire, în urma cărora s-au identificat clădiri cu destinația de învățământ care funcționau fără deținerea autorizației respective. Instituția solicita, prin intermediul celor 26 de adrese, comunicarea demersurilor și măsurilor întreprinse pentru obținerea autorizației, precizând, de asemenea, disponibilitatea ISU Teleorman de a acorda sprijin în scopul obținerii acestor autorizații. Și de această dată, 22 de primării au ignorat solicitările, primindu-se răspuns doar de la patru primării, respectiv cele din Alexandria, Roșiori de Vede, Stejaru și Brânceni.

Luna iunie 2021 – ISU Teleorman insistă, punând accentul pe obligația obținerii autorizației

În luna iunie 2021, reprezentanții instituției au transmis câte o adresă la fiecare primărie, prin care au reamintit, prin intermediul Legii nr. 230/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2019 pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, instituirea unor derogări și prorogarea unor termene, că “Autoritățile administrației publice locale (…) au obligația să asigure condițiile de funcționare, inclusiv obținerea și menținerea autorizației sanitare de funcționare și autorizația de securitate la incendiu”.

Având în vedere atât necesitatea, dar și obligația de a obține această autorizație, ISU Teleorman și-a oferit din nou disponibilitatea de a sprijini demersurile pentru soluționarea situației cât mai rapid, deși și pe timpul controalelor de prevenire, reprezentanții instituției au acordat asistență tehnică de specialitate cu privire la documentele necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu, precum și pașii care trebuie parcurși în vederea creșterii gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.