Politic

Moțiunea de cenzură a trecut de votul Parlamentului

Guvernul PSD condus de premierul Viorica Dăncilă a fost demis, joi, de plenul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură depusă de opoziție a fost adoptată cu 238 de voturi “pentru” și 4 voturi “împotrivă”.

Votul a fost unul secret, cu bile, și pentru trecerea moțiunii de cenzură era nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Potrivit legii, Guvernul Dăncilă rămâne la Palatul Victoria, însă numai pentru a îndeplini sarcinile cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de membrii unui nou Guvern. De asemenea, normele legale în vigoare prevăd că Guvernul nu poate adopta, în această perioadă, ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Preşedintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern își poate începe activitatea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.