Dacă pentru spectatorul politic moțiunea de cenzură pare a fi o problemă serioasă, pentru PNL, cei avizați știu că este tocmai ce-și doreau guvernanții. Cu alte cuvinte, drumul cel mai sigur către anticipate, dorința lui Iohannis.
Calculele de ultimă oră pe care actorii politici le fac arată schimbări serioase pe scena politică, în special schimbări în perspectiva noii configurații politice a Parlamentului României. Principal beneficiar al suprapunerii parlamentarelor cu localele este, desigur, PNL, partid aflat pe val, secondat de PSD. Ambele formațiuni politice având o bună reprezentare în teritoriu, prin primari, consilieri locali și județeni; implicit, organizații puternice. Un alt avantaj al celor două partide mari îl constituie rămânerea în vigoare a legii care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur. Pentru că așa va rămâne.
Marii perdanți sunt, cu siguranță, partidele mici, precum ALDE, PMP, Pro România și, deși bine reprezentat în Parlament , chiar și USR.
În asemenea condiții, membrii acestor mici formațiuni politice, ale căror șanse de a intra în Parlament se diminuează, pentru care doctrina nu reprezintă mare lucru, încep să-și facă socoteli și să se reorienteze.
Astfel, surse din conducerea PNL ne-au informat că mai multe organizații locale rurale din PMP Teleorman, în frunte cu consilierii locali, negociază plecarea la PNL, partidul pe val al momentului. Aceleași surse ne spun că, alături de un primar al PMP, și unul de la ALDE are aceleași intenții.
Un alt efect major al organizării alegerilor parlamentare anticipate este faptul că, și peste alți patru ani, adică în 2024, vor fi organizate tot cu președintele Iohannis la Cotroceni. Ceea ce, pentru PNL, reprezintă un mare avantaj, ca și acum (președintele nominalizează premierul), ceea ce ar putea menține PSD în opoziție pentru nu mai puțin de 8 ani.
Și, uite-așa, micii noștri politicieni își caută un loc călduț la sânul puterii!