Politic

Monica Anisie, despre pregătirea anului școlar: „Responsabilitatea este nu numai a școlii sau numai a cadrelor didactice, ci și a părinților și a autorităților publice locale”

Monica Anisie, ministrul Educației, a făcut, luni o vizită de lucru în județul Teleorman, unde s-a deplasat atât în centrele de examen organizate pentru sesiunea de toamnă a Examenului de Bacalaureat, cât și în mai multe unități școlare din mediul rural, pentru a verifica modul în care acestea pot fi pregătite așa încât, la început de an școlar, să asigure toate măsurile necesare pentru ca elevii să se întoarcă în siguranță în bănci.

„Anul școlar va începe în conformitate cu ghidul pe care Ministerul Sănătății îl va aproba și care acum este în dezbatere publică”, a spus Monica Anisie, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc, luni, la sediul organizației județene a PNL Teleorman, la care au luat parte și secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu, senatorul PNL Eugen Pîrvulescu și candidatul partidului la Primăria Alexandria, Vera Mitran.

Potrivit demnitarului, pregătirea noului an școlar reprezintă o provocare pentru autorități, dar și o responsabilitate comună a ministerului pe care îl conduce, a dascălilor, părinților și autorităților publice locale. Totodată, Monica Anisie a vorbit și despre declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze părinții atunci când duc copiii la școală.

„Așa cum am mai spus-o, responsabilitatea este a noastră, a tuturor, nu numai a școlii sau numai a cadrelor didactice, ci și a părinților și a autorităților publice locale. Acea declarație pe proprie răspundere, pe care o dăm și noi dacă mergem la medic, este una de responsabilitate. (…) Și noi, părinții, trebuie să fin responsabili și să nu ducem copilul în colectivitate dacă prezintă anumite simptome. (…) Școala are responsabilitatea de a asigura tot ceea ce trebuie în așa fel încât copiii să nu se îmbolnăvească: vorbim despre dezinfectarea spațiilor, de purtarea măștii, în felul acesta școala își asumă o responsabilitate. Atâta timp cât în spațiul școlii există măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor, trebuie ca și în afara școlii să fie respectate aceste măsuri”, a explicat minsitrul Educației, la Alexandria.

Pe de altă parte, în ceea ce privește modul în care se pregătesc școlile, concret, pentru a primi copiii în bănci, în cazul în care se va decide reluarea cursurilor în mod normal, dar și pentru modul în care ar putea decurge predarea în sistem on-line, Monica Anisie a explicat că Guvernul a adoptat deja o ordonanță de urgență prin care a fost alocată suma de 175 de milioane de euro, atât pentru achiziționarea de echipamente electronice, cât și pentru dezinfectanți și măști. Achiziția ar urma să fie făcută de școli sau de autoritățile publice locale, iar banii vor putea fi decontați, suma provenind din fonduri europene, a mai precizat ministrul Educației.

„Guvernul României a aprobat, deja, o ordonanță de urgență prin care au fost alocate 175 de milioane de euro pentru echipamente electronice ce pot fi achiziționate de școli și autoritățile publice locale, iar aici vorbim, pe de o parte, de tablete și laptopuri, care pot fi decontate de Ministerul Fondurilor Europene, pe de altă parte de echipamente medicale, respectiv dezinfectanți și măști – vorbim aici de 50 de milioane de euro – și au fost alocați bani și pentru achiziționarea unor containere pentru a fi amenajate toalete. Vorbim despre o achiziție pe care o face autoritatea publică locală, nu o face Ministerul Educației, autoritatea publică locală poate achiziționa, așa cum poate și unitatea de învățământ. Fondurile sunt europene, vorbim, așa cum am spus deja, de 175 de milioane de euro, iar fiecare autoritate publică locală ar putea să facă această echiziție și să deconteze banii”, a explicat Monica Anisie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.