Potrivit Comisiei Europene, România este în prezent unul dintre cele două state membre care nu a luat încă nicio decizie în sensul egalizării vârstei de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi şi în care rata de ocupare a lucrătorilor vârstnici (41,4 % în 2012) este considerabil mai mică decât media UE.
CE vrea egalizarea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei şi, potrivit directivelor europene, România trebuie să elaboreze legislaţia necesară până la sfârşitul anului 2013, pentru a aduce la acelaşi nivel vârsta de pensionare între bărbaţi şi femei, prin creşterea vârstei la femei de la 63 la 65 de ani până în anul 2030.
Teleormănenii aflaţi în prag de pensionare, ca de altfel toţi cei care sunt în aceeaşi situaţie, au trecut în ultimii ani prin diverse modificări care reglementează sistemul public de pensii şi până la eloborarea actului normativ care să convină cu dispoziţiile CE, se vor pensioa după legile aflate în vigoare, dar dacă nu ies la pensie între timp se vor confrunta cu noi reguli. Astfel, mulţi dintre cei care vor aştepta cu nerăbdare să se pensioneze, s-ar putea să aibă parte de surprize, suprize care de-a lungul ultimilor ani au dus la creşterea vârstei de pensionare, cele mai afectate fiind femeile.
Femeile care vor ieşi la pensie începând cu anul 2014 sau în următorii doi-trei ani, nu vor fi afectate foarte mult de noua legislaţie, care ar trebui să fie elaborată de guvernanţi până la sfârşitul acestui an, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii, întrucât creşterea vârstei de pensionare se va face gradual, fără a afecta imediat persoanele de sex feminin care urmează să se pensioneze.
Reprezentanţii în domeniu, precizează că femeile care ies la pensie anul viitor, nu trebuie să-şi facă griji, pentru că în această situaţie perioada lor de pensionare se decalează doar cu câteva luni, iar în cazul celor care ies la pensie peste 2-3 ani, cu aproximativ jumătate de an.
Conform actualei legislaţii, bărbaţii născuţi începând cu 1 ianuarie 1950 pot să se pensioneze la 65 de ani, la limită de vârstă, cu condiţia să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani, iar anticipat la 60 de ani, cu o vechime în muncă de 35 de ani. În ce priveşte femeile, cele născute începând cu ianuarie 1967 pot deveni pensionare la 63 de ani, la limită de vârstă, cu stagiul minim de cotizare de 15 ani, iar anticipat la 58 de ani, dar cu 35 de ani de vechime.
Cunoscătorii în domeniu susţin că femeile născute în martie 1955 sunt ultimele care se vor putea pensiona la limita de vârstă, la 60 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani, iar anticipat la 55 de ani, cu stagiul complet de 30 de ani.
Femeile născute în perioada aprilie 1955 şi până în decembrie 1966 se vor putea pensiona în funcţie de luna şi anul naşterii, care trebuie să fie cuprinse între 60 de ani şi o lună şi 62 de ani 11 luni, la limită de vârstă, dar cu 15 ani vechime în muncă. Cele care fac parte din această categorie se pot pensiona anticipat între 55 de ani şi o lună şi 57 de ani şi 11 luni, cu stagii diferite de cotizare. (C.P.)
sotul meu e nascut 23-09-1958 (56 ani)lucreaza din anul 1975pana an anul 2000 cu grupa a doua din 2000 pana an prezent lucreaza ca sudor.are cotizati 37ani,6 luni si 18 zile.Cind poate esi la pensie la limita de varsta ,Va multumesc anticipat
Cand pot iesi la pensie , in mai implinesc 57 ani , si am 43 ani de munca . Nu am grupa, as dori sa imi precizati la ce varsta ma pot pensiona anticipat sau la varsta.Va multumesc.Astept raspunsul Dvs