Economie

Modificări la legislația privind protecția maternității la locul de muncă – Angajatorii trebuie să prevină expunerea gravidelor şi a mamelor

gravideÎncepând de joi, 25 iunie 2015, a intrat în vigoare Legea nr. 154/2015, care modifică şi completează OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternității la locul de muncă.

Principalele elemente de noutate introduse de actul normativ, potrivit directorului ITM Teleorman, sunt acelea că salariatele gravide şi cele care au născut trebuie să obțină de la medicul de familie un document medical care să le confirme starea. De asemenea, acestea trebuie să informeze în scris angajatorul cu privire la situația lor. În caz contrar, angajatorul este exonerat de obligațiile impuse de lege față de salariatele în cauză. Angajatorii trebuie să prevină expunerea gravidelor și a mamelor la riscuri ce le pot afecta securitatea și sănătatea, precum și să nu le constrângă să facă o muncă dăunătoare sănătății, stării de graviditate sau copilului nou – născut. Prin urmare, aceștia sunt obligați să evalueze riscurile de la locul de muncă și să informeze salariatele cu privire la rezultate și drepturile pe pe care le au. Informarea trebuie să cuprindă și măsurile care trebuie luate, iar angajatorul nu poate face public starea de graviditate a unei salariate decât cu acordul scris al acesteia.

În cazul în care evaluarea locurilor de muncă evidențiază riscuri, angajatorul este obligat să modifice temporar condițiile și/ sau programul de muncă. În acest sens, angajatorii vor ține cont de recomandările medicului de medicină muncii și vor menține veniturile salariatelor la același nivel. În cazul în care nu este posibilă, din motive întemeiate, modificarea condițiilor/ progamului de muncă, salariata trebuie repartizată pe alt post. Dacă nici această măsură nu este posibilă, salariata poate cere intrarea în concediu de risc maternal.

Gravidele au dreptul la dispensă pentru consultații prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, dacă aceste investigații se pot efectua doar în timpul programului de lucru.

De altfel, pe durata concediului de risc maternal, salariatele primesc o indemnizație în cuantum de 75% din media veniturilor salariale pe ultimele 6 luni. Concediul de risc maternal poate dura cel mult 120 de zile, și poate fi acordat în întregime sau fracționat. El nu poate fi acordat concomitent cu alte concedii (medical, de maternitate, de creșterea copilului). Poate fi cerut înainte de data solicitării concediului de maternitate sau după data concediului de lăuzie.

După naștere, mamele sunt obligate să efectueze cel puțin 42 de zile de concediu. Directorul ITM Teleorman accentuează faptul că agajatorilor le este interzis să concedieze gravidele sau mamele din motive care au legătură cu starea acestora, iar “angajatele care consideră că au fost date afară pe motivul maternității pot să conteste decizia de concediere în instanță”, a spus şeful ITM Teleorman, Emil Ciobanu. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.