Social

Misiune imposibilă: medicii de familie care fac consultaţii la domiciliu trebuie să care după ei laptop, cititor de carduri şi, eventual, o imprimantă

cardMisiune, dacă nu imposibilă, aproape imposibilă, pentru medicii de familie care fac consultaţii la domiciliu, asta pentru că odată intrat în vigoare cardul de sănătate şi sistemul on-line de validare a serviciilor medicale, trebuie să folosească acest sistem on-line de validare, chiar şi în timpul vizitei la domiciliu. Ceea ce presupune că ar trebui să care după ei, pe lângă trusa medicală, laptopul cu cititorul de carduri şi, eventual, o imprimantă pentru a elibera reţeta.

Plus de asta, spun medicii teleormăneni, dacă tot pleacă aşa cu tot harnaşamentul la domiciliul pacientului trebuie să existe o conexiune la internet, altfel, trebuie, tot ei să-şi asigure conexiunea cu un dispozitiv mobil.

Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că nu s-au găsit soluții “reale” pentru consultațiile la domiciliu şi li se pare dificil să meargă la pacient acasă cu calculatorul, cu cititorul de card, să spere că are internet, dacă nu, să ia și o sursă de internet. Mulţi caută să evite acum consultaţiile la domiciliu sau merg la consultaţie şi, însoţiţi de un membru al familie, se duc la cabinet unde eliberează reţeta. Cei care au posibilitatea cară toate cele cu ei la domiciliul pacientului. Cei mai multţi spun că nu vor mai face consultaţii la domiciliu. În ceea ce priveşte sistemul electronic, aceştia spun că acum, de bine, de rău, aplicația merge, cu întârziere uneori, dar merge. Mai greu este atunci când se blochează câte un card fix când trebuie validată reţeta, iar la uşă sunt pacienţi care aşteaptă.

Deblocarea cardului este laborioasă, spun medicii, pentru că procedura costă timp, timp pe care l-ar putea aloca celorlalţi pacienţi. Astfel, pentru a debloca un card, medicul trebuie să apeleze la un număr de telefon al CAS Teleorman, iar după ce se finalizează procedura de deblocare de către specialistul CAS, medicul trebuie să introducă documentul în cititor şi după introducerea PIN-ului îi va apărea un mesaj că documentul este blocat, deschide ferestra “Pacienţi” din meniul Fişier unde va apăsa pe butonul “Reset PIN eCard“ şi când terminalul va cere PIN-ul de reset se va introduce combinţia “0000” (adică 4 de zero). PIN-ul cardului este acum 0000. Dacă pacientul vrea schimbarea acestuia, atunci pentru a schimba PIN-ul cardului se va apăsa butonul pentru de modificare PIN, se va introduce PIN-ul actual al cardului, adică 0000, şi apoi se va apăsa tasta de accept. În continuare, terminalul va cere PIN nou în care se va completa PIN-ul care se doreşte şi apoi se va apăsa tasta de accept. Terminalul va cere să se confirme PIN-ul introdus anterior. După apăsarea tastei de accept de la terminal se va afişa un mesaj precum că PIN-ul a fost schimbat cu succes. Toate aceste operaţiuni se fac în timpul programului, timp în care asiguratul aşteaptă pentru validarea serviciului medical şi, implicit, pentru a primi reţetă, iar alţi pacienţi la uşă… (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.