Social

Miros greu de suportat la Turnu Măgurele. Garda de Mediu, sesizată de locuitori

Urmare a sesizărilor primite în perioada 01.08.2016 – 08.08.2016 de la locuitorii municipiului Turnu Măgurele şi a adresei Primăriei municipiului Turnu Măgurele prin care se semnala prezenţa unui miros greu de suportat, în special dimineaţa şi seara, miros posibil generat din activitatea desfăşurată de ferma de păsări situată la ieşirea din municipiul Turnu Măgurele spre localitatea Ciuperceni, Comisariatul Judeţean Teleorman al Gărzii Naţionale de Mediu comunică:

În perioada 29.07.2016 – 10.08.2016 au fost efectuate controale la ferma de păsări semnalată, în vecinătăţile amplasamentului fermei de păsări şi la agenţii economici deţinători de terenuri agricole care au preluat dejecţii de pasăre.

Agentul economic, desfăşoară activitatea de creşterea păsărilor, deţinând Autorizaţie Integrată de Mediu din anul 2012, revizuită în anul 2014, valabilă până în anul 2022 eliberată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman. Evacuarea dejecţiilor generate din procesul tehnologic, se asigură printr-o instalaţie mecanizată, formată din benzi transportoare. Banda principală de transport asigură colectarea dejecţiilor provenite de la hale şi efectuează direcţionarea acestora la depozitul de dejecţii autorizat. Dejecţiile deshidratate sunt utilizate pentru fertilizarea terenurilor agricole, conform contractelor perfectate cu operatorii economici care deţin/exploatează terenuri agricole.

În data de 29.07.2016 a fost verificat amplasamentul operatorului economic care desfăşoară activitatea de creştere a păsărilor cât şi zonele limitrofe acestuia. Au fost constatate încălcări ale prevederii autorizaţiei integrate de mediu privind gestionarea dejecţiilor animaliere. S-a interzis valorificarea dejecţiilor pe perioada cu temperaturi ridicate şi s-a dispus luarea măsurilor necesare, astfel încât, din desfăşurarea activităţii să nu creeze disconfort vecinătăţilor, conform prevederilor actului de reglementare deţinut.

Precizăm faptul că, din informaţiile transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman, expertizele efectuate asupra calităţii aerului în zona municipiului Turnu Măgurele, pentru indicatorul amoniac nu au pus în evidenţă depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile conform STAT 12574/87 – „Aer în zonele protejate. Condiţii de calitate”.

Pentru neconformităţile constatate s-a aplicat sancţiune contravenţională conform Art. 96, alin (3) pct. 1 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

În proximitatea amplasamentului s-a constatat prezenţa mirosurilor pestilenţiale provenite din operaţiunea de transport şi depozitare pe terenurile agricole, dejecţiile erau depozitate în grămezi pe terenurile agricole, acestea nefiind împrăştiate şi încorporate în sol.

Au fost efectuate controale la agenţii economici care au depozitat pe terenurile agricole aflate în exploatare dejecţiile provenite de la ferma de păsări, constatându-se fapte contravenţionale. S-a dispus în sarcina acestora măsura de încorporare în sol a dejecţiilor prin arătură până la 30 cm adâncime.

 

Reamintim pe această cale agenţilor economici ce desfăşoară activităţi de creştere a animalelor obligativitatea respectării prevederilor privind gestionarea dejecţiilor animaliere prevăzute în actele de reglementare deţinute.

Privind utilizarea de îngrăşăminte organice pe terenurile agricole, reamintim prevederile Art. 11 alin (1)  din Ordinul comun al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 990/1809/2015: „Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole este obligatoriu pentru toţi fermierii care deţin sau administrază exploataţii agricole şi pentru autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe teritoriul cărora există exploataţii agricole”.

One Comment

  1. sictiritul

    dar cand furati oua peste gard, pe vremea lu ceasca, nu mirosea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.