Economie

Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului: “Programul “Anghel Saligny”, cel mai important program de dezvoltare a localităților rurale, orașelor, municipiilor și județelor”

– Ce înseamnă, de fapt, Programul “Anghel Saligny” despre care se face, de ceva timp, multă vorbire?

– Acest program este un program național de investiții inițiat de Guvernul  României, de primul ministru Florin Cîțu, dedicat localităților rurale, orașelor, municipiilor și județelor. Este un program generos la care se pot înscrie cu proiecte de investiții toate primăriile din țară, indiferent de ce culoare politică sunt primarii. Practic, este vorba de proiecte de asfaltare a drumurilor interioare din satele din mediul rural, a străzilor de la orașe și municipii și a drumurilor județene. de rețele de apă și canalizare și, nu în ultimul rând, de alimentare cu gaze naturale, atât în localitățile rurale cu precădere, cât și în cele urbane.

– Sunt bani pentru toate aceste oportunități oferite primarilor și președinților de consilii județe?

– Categoric, da. Bugetul alocat pentru următorii 7 ani este de 50 de miliarde de lei, peste 10 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în dezvoltarea infrastructurii pe cele trei mari categorii, apă canal, drumuri și rețele de gaze.

– Prin ce se diferențiază Programul “Anghel Saligny” de modelul PNDL?

– Toate aceste proiecte vor fi aprobate și finanțate pentru toate categoriile de solicitări, susținând în continuare că proiectele de dezvoltare locală pe următorii 7 ani vor fi finanțate fără să se facă diferența de culoare politică a solicitanților.  Dincolo de această remarcă, un lucru important este că, printr-o recentă ordonanță de urgență, Guvernul a modificat legislația achizițiilor publice, în sensul simplificării anumitor proceduri privind avizarea proiectelor, precum și scurtarea termenelor privind contestațiile unor licitații, din cauza cărora perioada până la începerea lucrărilor era extrem de mare. Conform noilor reguli, este vorba de perioade scurte de timp, ceea ce va da posibilitatea începerii lucrărilor la scurt timp după depunerea și aprobarea proiectelor.

– Sigur, sumele de bani stabilite sunt generoase, dar în condițiile în care prețurile la materialele de construcții au crescut vertiginos, nu diminuează posibilitățile de finanțare?

– Da, este o chestiune pe care am luat-o în considerare și am prevăzut în ordonanța care reglementează modalitățile de acordare a finațării proiectelor propuse, respectiv o recalculare, atât a fondurilor, cât și a valorii investițiilor. Este vorba de o formulă prin care se aplică niște indici de ajustare prin acordarea de fonduri guvernamentale de la bugetul de stat. Deci, sunt posibilități ca Programul “Anghel Saligny” să se deruleze în cele mai bune condiții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.