Social

Mioara Comana: “Nu-mi pot asuma funcţionarea DSP după o reducere de 10% sau 15% a personalului”

Mioara Comana_0004Carmen Dumitrescu

Necesitatea asumată de Ministerul Sănătăţii de a efectua reduceri de personal în acest domeniu extrem de sensibil devine foarte problematică pentru judeţul Teleorman. Practic, în acest moment, orice pierdere de resursă umană înseamnă enorm iar pentru Direcţia de Sănătate Publică Teleorman efectuarea unei reduceri de personal va avea efecte care ar putea afecta funcţionarea sistemului de sănătate publică de la noi.

Acest fapt este recunoscut chiar de către directorul executiv al instituţiei, Mioara Comana, care a declarat că situaţia devine din ce în ce mai gravă şi că vulnerabilităţile nu vor întârzia să apară, în contextul dat: “Deşi în Ordonanţă este prevăzută în mod clar o reducere a personalului din instituţie cu 4%, ministrul Sănătăţii a precizat mai târziu că reducerea poate fi şi de 10% sau chiar de 15%. Ceea ce pentru direcţia noastră este enorm. Noi nu ne putem permite să pierdem atâţia oameni, mai ales că pe lista de disponibilizări vom fi obligaţi să includem şi medici, asta în contextul în care ştim cu toţii cât de bine stăm la capitolul ăsta în judeţ. Am avut o întânire cu toţi directorii de DSP-uri din ţară şi am discutat problema restructurărilor. Am spus-o şi atunci, şi o spun şi acum: dacă vom fi obligaţi la restructurări de 10% sau 15% ale personalului, eu nu-mi pot asuma responsabilitatea pentru funcţionarea instituţiei şi nici pentru sănătatea publică din judeţ”.

Potrivit directorului DSP Teleorman, la începutul acestei săptămâni s-au stabilit şi criteriile în funcţie de care se va desface contractul de muncă a unora dintre angajaţii direcţiilor de sănătate publică. Astfel, primii care vor apărea pe listele de concediaţi vor fi cei care se regăsesc în una dintre următoarele situaţii: cei care au avut probleme de natură disciplinară, cei care se pot pensiona anticipat sau cei care nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu. În situaţia în care doi angajaţi se află la acelaşi nivel de performanţă şi nu celor în cauză nu li se poate imputa niciunul dintre criteriile de concediere amintite mai sus, se va merge pe varianta unei testări profesionale, sub supraveghere video.

 

Conform directorului executiv al DSP Teleorman, Mioara Comana, simularea efectuată la nivelul direcţiei judeţene a pus în evidenţă faptul că dacă procentul de reducere va fi de 4 procente, un număr de 3 persoane vor rămâne fără loc de muncă, dacă se va merge pe varianta de 10 procente, atunci opt salariaţi ai direcţiei vor pleca acasă iar dacă se va opta pentru cele 15 procente, atunci 12 angajaţi vor fi obligaţi să caute noi variante de angajare. Însă, din punctul de vedere al conducerii instituţiei, ar fi de-a dreptul dramatică plecarea a 8 sau 12 salariaţi în acest moment, în care DSP încă are organigrama incompletă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.