Eveniment

Ministrul Mediului, Tánczos Barna a participat la demararea campaniei „Teleorman, județ curat”, inițiată de senatorul PNL Eugen Pîrvulescu

Peste 70 din cele 97 de primării din județ au răspuns pozitiv la inițiativa senatorului PNL Eugen Pîrvulescu și s-au alăturat campaniei de ecologizare „Teleorman, județ curat”, care a debutat miercuri, 31 martie, în prezența ministrului Mediului, Tánczos Barna.

„Felicitări pentru această inițiativă care a adus împreună peste 70 de primării, peste 1.600 de voluntari, practic, toate instituțiile publice din județ. Este o inițiativă lăudabilă și în felicit pe dl. senator (n.r. Eugen Pîrvulescu) pentru această acțiune, sper să-i vină toată comunitatea alături, printr-un comportament responsabil”, a spus ministrul Mediului, în vizia sa în județ.

La Drăgănești Vlașca, alături de ministru Mediului Tánczos Barna și senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, s-au aflat și edilul localității Ciprian Ciuperceanu, care este și președintele ADI – Managementul Deșeurilor, primarul de la Botoroaga și fostul președinte al asociației, Mihail Cojocaru, reprezentanții Polaris M. Holding și ai Agenției pentru Protecția Mediului, care sunt și parteneri ai campaniei.

„Aceasta este o încercare disperată a comunității locale de a curăța aceste zone, zona drumului județean, dar și cele adiacente, pentru că am văzut cu toții ce înseamnă comportamentul iresponsabil al celor din această zonă și nu numai, care de ani de zile aruncă deșeurile menajere la întâmplare. Este un comportament necivilizat, este un comportament reprobabil, este un comportament iresponsabil, pentru că după aceea comunitatea locală trebuie să vină și să facă curat. (…) Ce putem face noi, de la Protecția Mediului, este să susținem autoritățile locale în a dezvolta sistemele de colectare, sortare și depozitare a deșeurilor menajere. De asemenea, venim în sprijinul lor prin finanțarea acelor platforme unde cetățenii pot depozita deșeurile din construcții, deșeurile din gospodării, deșeurile voluminoase, care nu se pot ridica odată cu deșeurile menajere. Finanțăm prin Fondul de mediu aceste platforme, astfel încât fiecare cetățean să aibă la dispoziție infrastructura prin care se colectează deșeurile. (…) Venim în sprijinul lor și cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, venim în sprijinul autorităților publice locale și județene, pentru a dezvolta aceste platforme, pentru a completa sistemele existente, Teleormanul are nevoie de o stație de sortare, astfel încât devierea de la groapă să fie una eficientă și să se ajungă să se depoziteze cât mai puțin în această groapă construită din fonduri europene și să ajungă cât mai mult la reciclare”, a declarat Tánczos Barna, la Drăgănești Vlașca.

Despre platformele tip pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, dar și a celor pentru colectarea deșeurilor din ferme, ministrul Mediului a explicat că acestea vor fi finanțate prin PNRR. Tot în această categorie, Tánczos Barna a inclus și locațiile special amenajate pentru ecarisaj, extrem de importante pentru comunitățile locale, unde oamenii să poată duce animalele moarte, astfel încât acestea să nu ajungă să fie aruncate pe câmp.

Referitor la sistemele de sortare, Tánczos Barna a explicat că și acestea vor fi finanțate prin PNRR, iar în cursul acestui an va fi deschisă linia de finanțare. De altfel, a mai precizat ministrul Mediului, până la finalul anului 2022 vor fi semnate contractele de finanțare atât pentru sistemele de sortare, cât și pentru platformele tip de colectare a deșeurilor.

Campania „Teleorman, județ curat” este inițiată de senatorul PNL Teleorman Eugen Pîrvulescu, partenerii acțiunii fiind A.D.I.- Managementul Deșeurilor, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, Polaris M Holding și Direcția Silvică Teleorman.

„Este o campanie pe care am inițiat-o, din suflet, pentru județul meu, pentru că nu putem continua așa, cu gunoaie aruncate la întâmplare peste tot în localitățile din Teleorman. În acest județ sunt oameni gospodari, eu știu asta, cu toții știm asta, e timpul să demonstrăm acest lucru printr-o atenție mai mare la tot ce înseamnă acțiuni care afectează mediul și printr-un comportament responsabil. Îi mulțumesc domnului ministru ( n.r. Tánczos Barna) pentru că astăzi a ales să ne fie alături la demararea acestei acțiuni, despre care pot să spun că va fi una cu caracter permanent. Eu sunt foarte mulțumit că am primit un răspuns favorabil de la primăriile din județ, până în acest moment peste 70 s-au alăturat inițiativei mele. Primăriile au primit materialele necesare, au primit saci menajeri, au primit mănuși, astfel încât toți oamenii care au înțeles mesajul meu și decid să se alăture campaniei de ecologizare a județului să primească tot ceea ce au nevoie”, a spus senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.

 PNL Alexandria s-a alăturat campaniei de ecologizare

Membrii organizației PNL Alexandria, în frunte cu președintele liberalilor alexăndreni, Haralambie Epure, s-au alăturat campaniei de ecologizare inițiate de președintele partidului, astfel că s-au adunat, miercuri dimineață, la ieșire din Alexandria spre Turnu Măgurele, pentru a aduna gunoaiele aruncate. Voluntarii au colectat selectiv deșeurile, hârtii și sticle de plastic, iar în câteva zeci de minute s-au umplut saci întregi de gunoaie aruncate la întâmplare.

„Cu ceva timp în urmă, am plantat, împreună cu colegii din PNL Alexandria, puieți de stejar, în pădurea de la ieșire din localitatea Nanov spre Buzescu. Astăzi, suntem la ieșire din Alexandria spre Turnu Măgurele, unde participăm la campania de ecologizare inițiată de președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să adoptăm un comportament responsabil față de mediu, iar o acțiune ca aceasta este mai mult decât binevenită, pentru că e suficient să ne uităm pe lângă noi ca să vedem că suntem sufocați de gunoaie”, a declarat Haralambie Epure, președintele PNL Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.