Eveniment

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în vizită de lucru în Teleorman

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș , a făcut luni, 2 iulie, o vizită de lucru în Teleorman, pentru a analiza situația creată de cele mai recente inundații cu care s-au confruntat multe dintre localităţile din judeţ.

Ministrul Ioan Deneș a fost însoțit, în vizita sa în Teleorman, de Dorel Dume, directorul adjunct al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), precum şi de Bogdan-Florian Gorunescu, directorul ABA Argeș-Vedea.

În localităţile teleormănene care s-au confruntat cu inundaţii, ministrul Apelor a fost însoţit de Iulian Marian Stanciu, directorul S.G.A Teleorman, Florinel Dumitrescu, prefectul Județului Teleorman, şi de Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean.

După o discuție preliminară ce a avut loc la sediul Prefecturii, delegaţia s-a deplasat în teritoriu, pentru a vedea la fața locului zonele în care Ministerul Apelor și Pădurilor derulează proiecte în ceea ce privește siguranța cetățenilor în cazul producerii de inundații, precum și zonele afectate de precipitațiile abundente căzute în ultima perioadă.

Prima oprire a fost făcută la Izvoarele, localitate în care pârâul cu același nume a ieșit din matcă pe o porțiune de câteva zeci de metri și a inundat aproximativ 50 de gospodării. Pentru remedierea situaţiei şi pentru ca cetăţenii să nu se mai confrunte, pe viitor, cu astfel de probleme, ministrul Deneş a dispus decolmatarea în regim de urgență a albiei și i-a solicitat primarului să poarte o discuție cu cetățenii. Ioan Deneș și specialiștii din Ministerul Apelor şi Pădurilor au constatat că unele podețe construite de localnici în fața curților îngustau din loc în loc albia, ceea ce favoriza colmatarea pârâului. De asemenea, ministrul a spus că va cere specialiștilor și instituțiilor cu atribuții să ia în calcul și amenajarea torenților de pe dealurile din preajmă, care au alimentat debitul pârâului, aceștia fiind cauza principală a creșterii nivelului apei în urma ploilor torențiale din ultima vreme.

Următoarea oprire a fost la Țigănești, printre cele mai afectate de ploile torenţiale din ultimele zile, unde ministrul Ioan Deneș a discutat cu persoanele sinistrate.

Delegația a ajuns apoi în zona Drăgănești Vlașca, unde ministrul Apelor și specialiștii din ANAR au analizat planul de sistematizare a albiilor Valea Slătioarele, Valea Albă și râul Câlniștea, cu scopul de a proteja împotriva inundațiilor atât locuitorii din zonă, dar și DN 6/E70.

Următoarea oprire a fost făcută în zona oraşului Videle, la confluența râului Glavacioc cu Sericu, precum și barajul Furculești. Pentru această zonă, Ministerul Apelor are în vedere derularea proiectului “Regularizare râu Glavacioc și Sericu și Baraj Furculești în zona orașului Videle, județul Teleorman”, investiţie ce se ridică la suma de şapte milioane de lei, pentru care lucrările vor începe efectiv la data de 5 septembrie.

Pe de altă parte, în zona Blejești-Sericu-Cosmești, ministrul Ioan Deneș a constatat existența mai multor acumulări de tip C și D, care erau folosite pentru piscicultură, iar deținătorii acestora amplasaseră baraje de plasă la subtraversările drumului județean, ceea ce a dus la obturarea parțială a albiei pârâului Sericu. Ministrul Deneş a cerut directorului SGA Teleorman o situație cu deținătorii acestor salbe de acumulări de apă, precum și autorizările de funcționare ale acestora.

Delegația condusă de Ioan Deneş s-a mai oprit în localitățile Gălăteni, pe pârâul Clănița și Tătărăștii de Sus, pe râul Teleorman, localitate la marginea căreia ministrul a dispus conducerii ANAR să se realizeze, în regim de urgență, un dig pe o lungime de aproximativ 3 km, finalizându-se, asftel, o lucrare începută în urmă cu mai mulți ani.

Delegaţia s-a deplasat, de asemenea, şi în localităţile prin care trec râul Vedea, respectiv Beuca, Nenciulești, Nanov, Bragadiru și Păuleasca, și râul Olt, respectiv localitatea Islaz. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.