Social

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. În Teleorman nu s-a raportat niciun caz până în prezent

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se așteaptă confirmarea finală, precizează Ministerul Sănătății.

Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. În Teleorman, până în prezent nu a fost înregistrat nici un caz de rujeolă, ca de altfel și în 2015, și în 2014. Ultima dată când în Teleorman s-au înregistrat îmbolnăviri prin rujeolă a fost anul 2013, când s-a înregistrat ultima epidemie de rujeolă în România, Teleormanul fiind printre județele cu cea mai mare incidență a bolii.

De precizat că în ultimii ani nu s-a întregistrat nici un deces de rujeolă, iar în 2016, până în prezent, deja au fost confirmate două decese de rujeolă și unul este în caz de confirmare.

Reprezentanții Ministerului Sănătății consideră că reapariția în număr mare a îmbolnăvirilor de rujeolă este cauzată de refuzul vaccinării. “Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, precizează MS prin intermediul unui comunicat.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). “Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, se arată în comunicatul MS.

Pentru ca numărul îmbolnăvirilor să scadă, Ministerului Sănătății face apel către părinți de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.