Social

Ministerul Sănătăţii cere măsuri la nivel local pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă/ Temperaturi de până la 37 de grade în următoarele două zile

Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să ia măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă, în contextul în care, pentru următoarele două zile, meteorologii au emis avertizări meteorologice de temperaturi ridicate pentru întreaga țară. De asemenea, direcțiile de sănătate publică trebuie să raporteze, în zilele cu temperaturi de 35 de grade şi peste, date privind solicitările la serviciile de ambulanţă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul cazurilor de persoane căzute în stradă şi cel al deceselor din cauza caniculei.

„Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă şi pentru acordarea primului ajutor cetăţenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgenţă. Direcţiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate şi ai resurselor mobilizate la nivel naţional”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Sănătății

Așadar, zilnic vor fi raportate către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii o serie de date de la nivel judeţean, printre care numărul de solicitări primite de serviciile de ambulanţă, procentul de creştere a numărului de solicitări faţă de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acţiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă ( cazuri de lipotimii, deshidratări) şi cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius şi peste 35 de grade Celsius.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi ridicate, autoritățile recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau al celor puternic cofeinizate.

În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade, transmit meteorologii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.