Eveniment

Ministerul Sănătății a anunțat începutul oficial al sezonului gripal 2019/ Recomandări ale DSP Teleorman pentru limitarea cazurilor de îmbolnăvire în perioada următoare

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Teleorman fac o serie de recomandări, în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire în perioada care urmează, în contextul declarării, de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – Institulul Național de Sănătate Publică, a debutului sezonului gripal cu înregistrarea unei creșteri semnificative a numărului de cazuri de gripă cu peste 20% față de nivelul așteptat.

Astfel, reprezentanții DSP Teleorman recomandă cetățenilor să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare.

De asemenea, este de luată în considerare și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Trebuie respectată eticheta tusei și strănutului, respectiv utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului), precum și igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului. Totodată, trebuie evitată aglomerația și se recomandă limitarea organizării de evenimente.

Pe de altă parte, se impune un triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Tot ca o măsură ce se impune pentru reducerea cazurilor de îmbolnăvire în perioada care urmează, este limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în sectiile cu risc.

Simptomatologia specifică gripei este reprezentată de un debut este brusc şi violent, cu febră de 39 – 40 de grade, care este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât (febra poate dura de la 3 până la 5 zile); tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. De asemenea, durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.