Social

Ministerul Muncii intenţionează acordarea ajutoarelor şi pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică

caloirferProiectul de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, unde se va afla până pe data de 4 august. Proiectul, are în vedere ajustarea ajutoarelor pentru încălzire pentru sezonul 2013-2014, dar aduce şi o serie de elemente noi care se doresc a fi introduse în noua ordonanţă.

“Având în vedere că, în perioada sezonului rece 2013-2014, cheltuielile cu încălzirea locuinţei vor fi mai ridicate faţă de sezonul anterior din cauza creşterii preţului gazelor naturale cu aproximativ 12% şi cu 10% la energie electrică, este necesară ajustarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei pentru persoanele şi familiile cu venituri reduse, în aşa fel încât să fie diminuat impactul negativ asupra bugetului familiei şi riscul de excluziune socială”, se arată în nota de fundamentare care stă las baza proicetului de ordonanţă.

Potrivit MMFPS, acest act normativ vine în sprijinul şi completarea măsurilor de protecţie socială destinate consumatorilor vulnerabili, iniţiate deja prin majorarea cuantumului venitului minim garantat şi al alocaţiei pentru susţinerea familiei şi aprobate prin OUG nr.42/2013.

În ceea ce priveşte elementele de noutate care se doresc a fi aduse pentru sezonul următor, acestea fac referire la instituirea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi pentru cei cei care utilizează energia electrică; acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului; introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative referitoare la componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei; introducerea anchetei sociale pentru stabilirea dreptului, în special pentru ajutoarele destinate acoperirii costurilor de încălzire cu energie electrică; introducerea indicatorului social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri, în conformitate cu prevederile art. 14 din Legea asistenței sociale nr.292/2011. În prezent, ISR are valoarea de 500 lei.

Dacă cele trei sisteme deja consacrate şi anume, energie termică, gaze naturale şi lemne, cărbuni combustibili petrolieri, erau acoperite prin programul deja în vigoare, în ultima perioadă, s-a constatat faptul că sunt zone în care nu există posibilitatea furnizării de energie termică în sistem centralizat ori costul de producţie al acesteia este prea mare pentru a putea fi suportat de cetăţeni, încălzirea locuinţei realizându-se cu energie electrică. De altfel, conform datelor recensământului realizat în anul 2011, doar 44% dintre locuinţe au instalaţii de termoficare sau centrală termică proprie, restul de locuinţe utilizând, după caz, gazele naturale, combustibilii solizi sau lichefiaţi, precum şi energia electrică.

În consecinţă, deşi fenomenul nu este de masă, cele 24.000 familii şi persoane singure estimate ca potenţiali beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică nu au posibilităţi alternative, reprezentând astfel o categorie extrem de vulnerabilă pentru care, până în prezent, nu au fost luate măsuri de protecţie pe perioada sezonului rece.

Astfel, se propune acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică cu aceleaşi limite de venituri ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, respectiv până la 615 lei de persoană. Ajutoarele variază între 240 lei pentru familiile sau persoanele cele mai sărace având venituri de până la 155 lei de persoană şi 48 lei pentru familiile sau persoanele cu venituri între 540,1 lei şi 615 lei de persoană.

De asemenea, ţinând cont de experienţa sezoanelor reci anterioare, se impune introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative referitoare la componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei şi efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite şi înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, ori acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeaşi gospodărie, se arată în comunicatul MMFPS, unde este estimată şi suma care totală necesară acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi lemne. Astfel, costurile la care crede MMFPS că se va ajunge cu plata ajutoarelor sociale sunt de 556,8 milioane lei, din care 176,8 milioane lei pentru perioada noiembrie şi decembrie 2013 şi 386,5 milioane lei pentru perioadele ianuarie-martie şi noiembrie-decembrie 2014. Potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, aceste sume pot fi suportate din bugetul actual la dispoziţia ministerului, respectiv din propunerea de buget pentru anul viitor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.